Haberler

"Sürgünün 75. Yılında Ahıskalı Türkler" Uluslararası Sempozyumu Tamamlandı

18.11.2019

75 yıldır vatansızlığa mahkûm edilen Ahıska Türklerini konu alan "Sürgünün 75. Yılında Ahıskalı Türkler" Uluslararası Sempozyumu, 16-17 Kasım 2019 tarihlerinde Üniversitemizin öncülüğünde ve ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Güney Yerleşkemizdeki Âşık Paşa Konferans Salonunda gerçekleşen uluslararası etkinlik, Türkiye’den ve dünyadan alanlarında uzman pek çok bilim insanını bir araya getirdi. Sancaktepe Belediyesi, Üsküdar Belediyesi ve İHH İnsani Yardım Vakfı’nın katkılarıyla düzenlenen sempozyumda, Ahıskalı Türklerin güncel sorunları başta olmak üzere; hukuk, edebiyat, eğitim, tarih, ilahiyat, sanat ve kültür alanlarındaki konular ele alındı.

“Sürgünün 75. Yılında Ahıskalı Türkler” Sempozyumunun birinci gününde, Ahıska Türkleriyle ilgili olarak Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültemizden Dr. Öğr. Üyesi Rüstem Mürseloğlu’nun yönetmenlik ve senaristliğini yaptığı “Garibim Gurbetlerde” adlı belgeselin gösterimi yapıldı. Ardından protokol konuşmaları kapsamında Ahıskalı Türk derneklerinin başkanları İsmayil Rahimov ve Ramiz Atahan’ın ardından konuşan İHH Başkan Yardımcısı Mustafa Demir, “Ahıska'da yaşananların unutulmaması ve unutturulmaması için bizim bu sempozyumlara ihtiyacımız var" dedi. Daha sonra kürsüye gelen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, "Tarihimizdeki bu acı sayfaları tekrar gün yüzüne çıkararak günümüzdeki gençlere hatırlatma babında yapılan bu sempozyumu çok anlamlı buluyor ve Sayın Rektörümüzü tebrik ediyorum. Suriye'de, Bosna'da, Doğu Türkistan'da olanlar bunlardan farklı değil. Bizler Ahıska'da soydaşlarımıza yapılanları bin yıl geçse de unutamayız.” dedi. Sancaktepe Belediye Başkanı Av. Şeyma Dövücü ise konuşmasında, “Sancaktepe Belediyesi olarak bu sempozyumun paydaşı olmaktan çok heyecan duyuyoruz. Bizim bugün bu meseleyi ele alış biçimimiz, Türkiye'nin durmuş olduğu nokta, tüm dünyaya bir ders niteliğindedir. Bugün Türkiye insanlığı dünyaya öğretiyor." sözlerine yer verdi.

Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, “1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı’nın mücadele ettiği topraklarda 44 devlet vardı; bu muazzam bir coğrafyaydı. Bizim bu coğrafyanın büyük bir bölümüyle akrabalığımız, hukukumuz, dindaşlığımız var. En önemlisi de bu insanların umudu olma misyonumuz var. Türkiye son yıllarda bu umudu yerine getirme babında bir duruş sergilemektedir.” şeklinde konuştu. Ardından, 3 dönem Ak Parti İstanbul Milletvekilliği görevinde bulunmuş olan ve kendisi de bir Ahıska Türkü olan Feyzullah Kıyıklık’ın kısa bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.  

Sempozyum Başkanı Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik, açılış konuşmasında katılımcılara, katkıda bulunan STK ve belediyelere emeklerinden dolayı teşekkür etti. Prof. Dr. Çelik, kendisinin de Bulgaristan'tan göç ettiğini belirterek Ahıska Türkleriyle benzer duyguları yaşadığını anlattı. Bunun da etkisiyle doktora tezini muhaceret üzerine yazdığını, Osmanlı Devleti'nde Kırım Savaşı'ndan Balkan Savaşı'na kadar olan dönemi incelediğini belirten Rektörümüz, Osmanlı İmparatorluğu'nda farklı millet ve ırklardan insanların beraber yıllarca rahatlıkla yaşadığını ve bunun benzerinin yeryüzünde olmadığını dile getirdi ve "Sovyetler Birliği'nin 50 yıllık hülyasının nasıl yok olduğuna şahit olduk. Türkiye Orta Doğu'da yaşanan zorlukların önemli bir kısmını halletmiş oldu. Türkiye sahip olduğu engin tecrübeyle tek medeniyet esasındaki bütünlüğünün mirasıyla 21. yüzyılda küresel dünyanın en büyük aktörü olacak. Dünyanın 5'ten büyük olduğunu Türkiye'nin öncülüğünde hep beraber izleyeceğiz." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma katkı sunan kurum ve kuruluşlara plaket takdim edildi. Sempozyumun ilk gününde 6, ikinci gününde ise toplam 12 oturum gerçekleştirildi. 2 günlük sempozyum, oturumların ardından sonuç ve değerlendirme bölümüyle sona erdi.

“Sürgünün 75. Yılında Ahıskalı Türkler” Sempozyumunun sonuç bildirgesine buradan ulaşabilirsiniz.