Haberler

Üniversitemizde Türkiye’de Yüksek Öğretimde Felsefe Eğitimi Sempozyumu Geçekleştirildi

30.10.2023

Üniversitemiz ve Türk Tarih Kurumu iş birliğiyle Cumhuriyet’in 100. yılı etkinlikleri kapsamında Felsefe bölümlerinin kurumsal yapıları, bölümlerin bilimsel faaliyetleri, akademik personelin üretimi, Felsefe bölümlerine gelen öğrencilerin beklentileri, kazanımları konularına değinmek amacıyla “Türkiye’de Yüksek Öğretimde Felsefe Eğitimi Sempozyumu geçekleştirildi.

Ziraat Bankası Kütüphanemizde gerçekleşen sempozyuma; Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel ÖZGEN, Emekli Büyük Elçi Prof. Dr. Derya ÖRS, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim KARAHASANOĞLU, Üniversitemiz Bilim Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İhsan FAZLIOĞLU, Sempozyum                 Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yaylagül Ceran KARATAŞ, Düzenleme Kurulu üyeleri, Bilim Kurulu üyeleri,  araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.

Sempozyum, 26 Ekim Perşembe günü Doç. Dr. Yaylagül Ceran KARATAŞ, Edebiyat Fakültesi Dekanı Selim KARAHASANOĞLU, Tahran Büyük Elçisi Prof. Dr. Derya ÖRS’ün açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, gündeme dair bir konuşma gerçekleştirdi.

“Henüz on iki yıllık Üniversitemizin bu tür programlara ihtiyacı olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, sözlerine şöyle devam etti: “Sempozyumun konusu olan bu gündem, daha üst başlıkla İstanbul Medeniyet Üniversitemizin dertlenmiş olduğu bir alana karşılık geliyor. Dünya şu an yükseköğretimde yarış halinde. Henüz yıkıcı bir rekabetle, uluslararası ezici bir yükseköğretim karşılaşmasıyla karşılaşmadık. Örneğin, öğrencimiz sınava giriyor, almış olduğu puanla muhakkak bir üniversiteye yerleşiyor. Devlet üniversiteleri bu anlamda yüzde yüz kapasiteye açık. Bunun yanı sıra özel üniversitelerde ki yarışmalar da uluslararası ölçekte tam anlamıyla yarıştığı söylenemez. Ancak hep görüyoruz ki insanlığın bütün alanlarında yönetimden üretime, üretimden harcamaya çok yıkıcı bir rekabet var ve yükseköğretim de bu alana ulaşmak zorunda. Dünün kurumlarıyla,  politikalarıyla, kadrolarıyla, eğitim programlarıyla, öğrencisiyle, mezunlarımızın ne iş yaptığına varıncaya kadar toplumsal katkıların tartışıldığı böylesi bir sempozyumu önemsiyoruz.” dedi. 

Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK’in konuşmalarının ardından Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel ÖZGEN düzenlenen sempozyuma dair bir konuşma gerçekleştirdi. Cumhuriyetimiz 100. yılında böylesi bir Felsefe sempozyumunun düzenlemesini önemsediğini belirten Başkan ÖZGEN, konuşmalarına şöyle devam etti. “Bu programın bir diğer önemi Cumhuriyetimizin 100. yılı olmasıdır. Bu vesileyle gerçekleşen programı ayrı bir şekilde önemsediğimi belirtmek istiyorum. Bugün Cumhuriyetimizin 100. yılını  kutlarken aynı zamanda da bağımsız bir devlet olma yönündeki en önemli günü kutluyoruz.” dedi.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel ÖZGEN’in konuşmalarının ardından  Üniversitemiz Bilim Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İhsan FAZLIOĞLU, Türkiye’de Yüksek Öğretimde Felsefe Eğitimi ile ilgili takdim konuşması gerçekleştirdi.

Üç gün süren sempozyum süresince Ziraat Bankası Kütüphanemizin 3 salonunda eş zamanlı olarak  farklı konuları ele alan 25 oturum gerçekleştirildi.