Üniversitemizde İkinci Dünya Enerji Depolama Konferansı Gerçekleşti

23.12.2022

Üniversitemizde ‘Uluslararası Enerji Depolama Sempozyumu’ kapsamında, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi ekibinin organize ettiği "The 2nd World Energy Storage Conference (WESC-2022)" başlıklı İkinci Dünya Enerji Depolama Konferansı” gerçekleşti.

Üniversitemiz Aşık Paşa Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe eski Orman ve Su İşleri Bakanı ve Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bestami Özkaya da katıldı.

Dünyanın farklı ülkelerinden bilim insanları, akademisyenler, araştırmacılar ve mühendisler ile birlikte enerji depolama teknolojilerinin ayrıntılı olarak ele alındığı program, açılış konuşmalarıyla başladı. Konferans Eş Başkanı Navar Javali’nin açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bestami Özkaya, bu tür konferansların önemine değinerek enerji depolamanın, günümüz dünyasında ve gelecek zamanda çok önemli bir artı sağlayacağını belirtti.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özkaya’nın konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik, günün anlam ve önemine dair bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında enerjinin üretilmesi ve ona sahip olma çabasının ortaya çıkardığı ekonomik, siyasi ve askeri krizlere dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Çelik, konuşmalarına şöyle devam etti. “Enerji depolama alt sektörünün, çokta uzakta olmayan bir gelecekte ekonomide çok baskın bir alanı olacağı, dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bütün insanlık için önemli olan bu konuda küresel bütünlükte ki bir bilgi, tecrübe paylaşımı hatta ortak çalışma imkanlarının arttırılması sadece enerji ihtiyacımız değil, aynı zamanda ortak sorunlar ve ortak ihtiyaçlarımızda buluşabileceğimiz yeni bir kültürel zenginlik oluşumuna da katkı sağlayacak. Sempozyumlar; bilim insanlarının bir araya gelerek mevcut yöntemler, konular, sorunlar üzerinde tartıştığı ve ortak akılla çözümler ürettiği ortamlardır. Böyle bir önemli konuda bu zemini hazırlama onuru bu yıl bize nasip oldu. İnsanlığın ilerleyişinde düne göre daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bu bakış açısı ve yaklaşımına katkı oluşturmasını beklediğim bu konferansın, gerek düzenlenmesinde gerek uygulamasında yer alan bütün kişi, kurum ve kuruluşları tebrik ediyorum. Bu çerçevede bütün paydaşlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Aynı zamanda sponsorluk desteği veren Teksan, Kontrolmatik Technologies, Pomega, Erinmotor, Uestco, Yağmur Motor ve Tuzla Belediyesine de katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Elbette bu faaliyette takdiri en çok hak edenler, Konferansın Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer’e, Konferans Eş Başkanı Navar Javani’ye Dr. Yasin Karagöz’e ve organizasyon yürütme komitesine ayrıca takdir ve teşekkürlerimi sunuyorum. İş birliği ile daha güzel, daha yaşanılabilir bir dünyada buluşmak üzere diyor, selam ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik’in konuşmalarının ardından kürsüye davet edilen eski Orman ve Su İşleri Bakanı Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Başta İstanbul Medeniyet Üniversitesi olmak üzere bu konferansta emeği geçen herkese teşekkür etti ve konuşmasında Türkiye'nin başta hidroelektrik enerji olmak üzere yenilenebilir enerji alanında kat ettiği muazzam dönüşümü anlattı. Aynı zamanda bu çalışmalar neticesinde de yenilenebilir enerjinin toplam kurulu güç içindeki payının %54'e yükseldiğini belirtti. Ülkemizin son yirmi yılda yenilenebilir enerji konusunda yapılan barajlarında büyük katkısının olduğu vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, Cumhuriyetimizin yenilenebilir enerjide en büyük adımlarından birisinin de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleşen Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali olduğunu söyledi.

Eski Orman ve Su İşleri Bakanı ve Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik, katılımlarından dolayı kendilerine plaket takdim ederken, Prof. Dr. Eroğlu ise Rektörümüz Prof. Dr. Çelik’e yazarının kendisi olduğu bir kitap hediye etti.

Hediye takdiminin ardından Sabah Oturumu sunumları ve ardından Öğle Oturumu sunumları yapıldı. Seminerler ve sunumlar ile devam eden program, üç günün sonunda yapılan tebliğler ile son buldu.