Üniversitemiz, Polis Akademisi ve İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen Politik Psikoloji Sempozyumu, 24 Ekim 2024 tarihinde üniversitemizin merkez kütüphanesinde gerçekleştirildi.
Bu yıl “Demokrasi ve Etkin Yurttaşlık” temasıyla düzenlenen sempozyumda, demokratik yönetim biçiminin birey ve toplum psikolojisi üzerindeki etkileri ele alındı. Ayrıca demokratikleşme sürecinde siyasi tutum ve davranışların evrimi, etkin yurttaş olma bilincinin arkasındaki psikolojik unsurlar değerlendirildi.
Programa; Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik, Polis Akademisi Polis Amirleri Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orçun İmga, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Ayşegül Komşuoğlu Çıtıpıtıoğlu, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Bal, Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Ekrem Tak, sempozyum için il dışından gelen akademisyenler, üniversitemiz akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.
Sempozyum, Polis Akademisi Polis Amirleri Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orçun İmga ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Bal’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik sempozyuma dair bir konuşma gerçekleştirdi.
23 Ekim Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan yerleşkesine gerçekleştirilen terör saldırısını kınayarak başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik, Politik Psikoloji Sempozyumu'na dair konuşmalarında dünya genelinde yaşanan zorluklara ve acılara dikkat çekti. Prof. Dr. Çelik, Gazze başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan zulme ve bu olayların doğurduğu sonuçlara değinerek, "Her zorluk aynı zamanda bir ümit de taşır. Her durum yeni tedbirler ve yeni çözümler getirecektir. Biz, niyeti düzgün, doğru olan bir toplum ve bir medeniyetin temsilcileriyiz. Bu inançla, gerek bu coğrafyada gerekse küresel düzlemde daha güzel günlerde bir arada olacağız" ifadelerini kullandı.
Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik, dünya düzeninin mevcut haliyle insanlığı daha ileriye taşıyamayacak pek çok unsur barındırdığını ifade etti. Prof. Dr. Çelik, "Dünyadaki tüm ilişkiler bir tanım üzerine kurulmuş. Bireyden aileye, şirketten devlete kadar her şey tanımlanmış ve bu tanımlar üzerinden bir düzen oluşturulmuş. Ancak bu düzenin bizi daha ileriye götüremeyeceğini görüyoruz. Bu nedenle kavramları, kurumları, politikaları ve uygulamaları yeniden düşünmek zorundayız" dedi.
Sempozyumun ana teması olan "Demokrasi ve Etkin Yurttaşlık" konusuna da değinen Rektörümüz, bu kavramların sadece teorik bir çerçevede kalmaması gerektiğini belirtti. Demokrasi ve etkin yurttaşlığın, siyasal partilerden sivil toplum kuruluşlarına, bireysel seçmenden mahalli yöneticilere kadar her alanda yeniden tanımlanmasının önemine vurgu yaptı. "Akademinin temel görevlerinden biri eğitim olduğu kadar, araştırma yaparak insanlığın ihtiyaç duyduğu kavram ve kurumları da yeniden ihdas etmektir. Bu da sadece teorik bir çerçevede kalmamalı, pratik hayata dokunan çözümler üretmeliyiz" şeklinde konuştu.
Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik konuşmalarının ardından üniversitemizde düzenlenen sempozyuma sundukları katkılardan dolayı Polis Akademisi Polis Amirleri Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orçun İmga ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğr. üyesi Prof. Dr. Hayrettin Özler’e hediye takdim etti.
Hediye takdiminin ardından gün boyunca süren sempozyumda merkez kütüphanemizin 3 salonunda eş zamanlı olarak farklı konuları ele alan 13 oturum gerçekleştirildi.
Oturumlarda, sempozyum kapsamında demokratik kültür ile yurttaşlık bilinci arasındaki ilişki, medya ve siyaset kurumlarının demokratik toplumlar üzerindeki etkileri, parti sistemlerinin demokratik süreçlere yansımaları gibi konular masaya yatırıldı. Alanında uzman akademisyenler, araştırmacılar ve kamu görevlilerinin görüşlerini belirttiği sempozyumda, demokrasi ve etkin yurttaşlık kavramları farklı boyutlarıyla tartışılarak önemli katkılar sağlandı.
Yoğun ilginin olduğu sempozyum, kapanış ve değerlendirme oturumu ile sona erdi.