Haberler

Üniversitemizde 14 Mart Tıp Bayramı Programı Gerçekleştirildi

14.03.2024

Üniversitemiz Tıp Fakültesi tarafından 14 Mart Tıp Bayramı münasebetiyle bir program  gerçekleştirildi.

Merkez kütüphanemizde gerçekleştirilen programa; Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar BÜLBÜL, Üniversitemiz Göztepe Prof. Dr. Süleyman YALÇIN Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gürhan BAŞ, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadrettin PENÇE, Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Ekrem TAK, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim dalı Başkanı Doç. Dr. Elif GÜLTEKİN,  Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Zeki İZGÖER ve Tıp Fakültesi akademisyenlerimiz katıldı.

Program Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadrettin PENÇE ve Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim dalı Başkanı Doç. Dr. Elif GÜLTEKİN’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Açılış konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, günün anlam ve önemine dair bir konuşma gerçekleştirdi.

“Tıp kelimesi, arka planını bilmediğimiz bir kelime. Tıp tarihini dinlediğimiz zaman devasa gündemler silsilesi ortaya çıkıyor. Osmanlı’nın klasikten modernleşmeye geçiş serüveni, Cumhuriyetin kuruluş ve kurtuluş serüveninin o günden bugüne Türkiye Cumhuriyeti’nin küresel anlamda da yaşamış olduğu sağlık gündemini yan yana getirdiğimiz zaman akademiden tutunda gündelik hayatın hastasına varıncaya kadar ki büyük başlıklarında o Tıp kelimesi,  birden modern hayatın gündeminde oluyor. Arka planda çok önemli olan başlıklar, bizim unutup atlayabildiğimiz konular oluyor.

Örneğin Gazze, bir gündem oluyor yerine göre beş gün sonra anlamını yitirebiliyor. Çünkü nerelerden adım atıldığını takip edemiyoruz. Başka bir ortamda savaş çıkıyor üç gün bir gündem olmuştur dördüncü gün anlamı yitiriliyor. Çünkü modern insan maalesef hayatı çok yoğun yaşıyor. Bizim Tıp Fakültesi akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz o kurtuluş savaşının gündeminin ne kadar farkında? Bir bayram adıyla dahi olsa o geçmişle ne kadar buluşabiliyorlar? Tabii bu tür programlarla birlikte bu tür olayları sadece bugüne değil geleceğe de taşımak gerekiyor. Gelecekte başımıza ne gelebileceği noktasında da bu programlar oldukça anlam taşıyor.”  dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK’in konuşmalarının ardından Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Zeki İZGÖER, “Arşive belgelerine göre Hilal-i Ahmer’in Çanakkale Savaşlarında Yaptığı Sağlık Hizmetleri” adlı bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumun ardından katılımcılar tarafından merkez kütüphanemizin zemin kat fuaye alanında “Tıbbıye’nin Mekanları” ve (Dr. R. Sertaç KAYSERİLİOĞLU Koleksiyonundan) “Çanakkale Savaşlarında Kullanılan Hilal-i Ahmer Bayrakları, Objeleri ve Dokümanları” isimli sergi gezildi.