"Uluslararası Bilişim ve Teknoloji Hukuku Sempozyumu"

08.12.2021

İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Bilişim ve Teknoloji Hukuku Derneği iş birliğiyle düzenlenen "Uluslararası Bilişim ve Teknoloji Hukuku Sempozyumu" gerçekleşti. 3-4-5 Aralık tarihlerinde Üsküdar Bilim Merkezi'nde gerçekleşen sempozyumun açılışında konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik, yaklaşık 250 yıl önce ortaya çıkan sanayi devriminin artık yeni bir aşamasında olunduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Gülfettin Çelik, insanoğlunun geri dönemeyeceği bir evreye geçtiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Elbette buna hazır olunacaktır ancak önemli bir husus, bu hazırlığın ya da sürecin içinde yer alabilmeyi zamanında ve zemininde yapabilmektir. İlaveten de kendi istediğimiz ölçüde, kendi kurgulamış olduğumuz tasavvur ve mantıkta, kurgulamış olduğumuz toplumsal düzen esasında vaaz edebilmektir. Bu itibarla ben bu sempozyumu önemsedim. Medeniyet Üniversitesinin vizyonunun içinde, iddia ile söylüyoruz, eğitim var, araştırma var ama bir şey daha var diyoruz, o da toplumsallaştırma. Toplumla iç içe olma ve toplumu besleyerek, toplumla beslenme boyutu. Bu da öncülüğü gerektiriyor. Bu itibarla biz Medeniyet Üniversitesi ve Bilişim ve Teknoloji Hukuku Derneği olarak güçlü bir iş birliğine bir başlangıç yapmış olduk. Sempozyum ilk adım, zira akademi aynı zamanda gündemi belirlemelidir. Yani Türkiye'nin 21. yüzyılda dünyada bir ufku, yeri olacaksa bu akademiye düşen rolle olacaktır. Medeniyet Üniversitesi olarak bizler bu öncü rolde yer almaya hazırız. Önünüzü açmaya gayret edeceğiz, yeter ki sizler çabalayın."

Hukuk Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. İbrahim Subaşı, önce bilgisayarın, sonrasında ise internetin icadıyla teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediğini belirterek, her geçen gün yeni bir teknolojik gelişmenin karşımıza çıktığını ifade etti.

Prof. Dr. Subaşı: "İnsanoğlunun yaratılışından itibaren var olan hukuk da bu baş döndürücü değişime ayak uydurmak için hem kendisini yenilemekte hem de bu süreçte yeni hukuk dalları ortaya çıkmaktadır. Bu yeni hukuk dallarının en önemlilerinden biri de hiç şüphesiz Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı'dır. Bilişim ve Teknoloji Hukuku yeni bir hukuk dalı olmasına rağmen bir yandan medeni, borçlar, ticaret, ceza, fikri mülkiyet, iş ve bankacılık hukukunun adeta kesişim noktasında bulunmaktadır. Kurulduğu günden beri yeni nesil devlet üniversitesi olarak yola çıkmış olan üniversitemiz yapısındaki dinamizmini bu yeni hukuk dalları açısından da göstererek Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı'nı Hukuk Fakültesi bünyesinde açan ilk üniversitelerden biri olmuştur." diye konuştu.

Prof. Dr. İbrahim Subaşı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin sadece Bilişim ve Teknoloji alanında değil, fikri mülkiyet, İslam, deniz ticareti gibi Hukuk’un diğer branşlarında da Ana Bilim Dallarını bünyesinde açtığını sözlerine ekledi.

Bilişim ve Teknoloji Hukuku Derneği Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şerafettin Ekici, tarım ve sanayi devriminden sonra artık dünyada üçüncü bir devrimin yaşandığını dile getirdi.

Yaklaşık son 50-60 yıldır yaşanmakta olunan bu devrimin “bilişim devrimi” olarak adlandırıldığını belirten Ekici, bunun da beraberinde bilişim toplumunu getirdiğini söyledi.

Ekici, "Bilişim toplumu olarak adlandırdığımız toplumda hayatımız baştan aşağıya değişmiş durumda. Hayatın her alanındaki bu baş döndürücü değişim hiç şüphesiz Hukuk alanını da etkiledi. Değişen her alanla ilgili bir taraftan hukuki metinler değişirken, diğer taraftan da yeni hukuki düzenlemelere ihtiyaç duyulur oldu. Bu kapsamda Bilişim ve Teknoloji Hukuku ismiyle yeni bir ana bilim dalı ortaya çıktı." diye konuştu.

Turkcell Hukuk ve Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir de konuşmasında Turkcell'in çalışmalarına ve vizyonuna ilişkin bilgi verdi.

Sempozyum, 3 gün boyunca çeşitli başlıklarda düzenlenen oturumların ardından sona erdi.