“Tütün ve Tütün Mamülleri Analiz, Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı” Çalışmalarına Başladı

03.01.2023

İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasındaki iş birliği protokolü kapsamında, kurulan “Tütün ve Tütün Mamülleri Analiz, Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı” faaliyete geçti.

Tütün ve tütün mamüllerine yönelik üretim, ihracat/ithalat, piyasaya arz aşamalarında mevzuat uyarınca yapılması gereken analizleri gerçekleştirebilecek laboratuvarımız, Türkiye’de bu kapsamdaki ilk bağımsız hizmet laboratuvarı olarak numune kabulüne ve analizlere başladı. Üniversitemiz ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iş birliği sonucunda, bugüne kadar sadece yurt dışında gerçekleştirilebilen analizlerin ülkemizde de gerçekleştirilebilmesi sağlanacak.

Deney ve kalibrasyon laboratuvarlarının yetkinliği için genel gerekliliklerin belirlendiği uluslararası standartlar hedeflenerek (ISO/IEC 17025:2017) kurulan laboratuvarımız, farklı türdeki tütün ve tütün mamulleri için sekiz analiz hizmeti (ISO 9512, ISO 9512, ISO 6565, ISO 15152 ve ISO 15153) vermekte. 2023 yılı içerisinde laboratuvarımızın ISO/IEC 17025:2017 kapsamında sertifikalandırılması hedeflenmektedir.