Somaliland Sağlık Sistemine İMÜ Afrika Sağlık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Dokunuşu

13.01.2020

İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Somaliland’ın başkentindeki Hargeisa Üniversitesi arasında 2018 yılından bu yana yürütülen iş birliği çerçevesinde, Üniversitemiz öğretim üyeleri 20 – 28 Aralık 2019 tarihleri arasında Somaliland’de çeşitli alanlarda tıbbi eğitimler düzenledi. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Afrika Sağlık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MASAM) bünyesinde verilen asistan eğitimleri ve Acil Cerrahi ve Travma Kursunun yanı sıra, hasta ameliyatları ve muayene faaliyetleri de gerçekleştirildi.

Somaliland, Afrika kıtasının doğusunda 1991 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan ederek kurulan ancak bu bağımsızlığı uluslararası alanda tanınmayan ve halen Somali'nin bir bölgesi olarak değerlendirilen, Afrika Boynuzunda yer alan bir devlettir. Yaşanan iç savaşlar nedeniyle sağlık sistemi başta olmak üzere bütün eğitim sistemleri olumsuz yönde etkilenen ve tahmini nüfusu 4 milyon olarak bilinen Somaliland’de Üniversitemizin desteğiyle yürütülen eğitim programının bölge halkı tarafından benimsendiği ve sürdürülmesinin istendiği, eğitimler ve toplantılar esnasında katılımcılar tarafından bildirildi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde MASAM; Uganda, Sudan, Somali ve Somaliland’de cerrahi ve tıp alanında mevcut eğitim ve uygulama programlarına devam ederek Afrika Kıtası’nda yeni eğitim programları için çalışmalarda bulunmaktadır. Merkez’in Somaliland’de gerçekleştirdiği eğitimde, Türkiye’de eğitim alan ve halen eğitimleri devam eden Genel Cerrahi ve Kardiyoloji asistan hekimlerin ve sahada çalışan asistanların yetkin ve özverili çalışmaları, öğrenme ve yardım etme istekleri ekibimize projenin yakaladığı başarıyı göstererek gelecekle ilgili yeni umutlar aşıladı.

Yapılan eğitimlere asistan, doktor, tıp fakültesi öğrencisi ve hemşirelerden oluşan 80’i aşkın kişi katıldı. Hargeisa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen eğitimler kapsamında, özellikle acil, travma cerrahisi, kardiyoloji ve pediatrik aciller konusunda teorik eğitimler verilirken; travma stabilizasyon teknikleri, havayolu yönetimi, cerrahi sütur teknikleri, kardiyopulmuner resüsitasyon, defibrilasyon ve kardiyoversiyon konularında da gruplara pratik uygulamalar yaptırıldı.

Eğitimler esnasında ve sonrasında cerrahi ekibimiz tarafından herhangi bir saat sınırlaması olmaksızın ihtiyacı olan hastalara ileri cerrahi operasyonlar uygulandı. Bu kapsamda ekibimiz, kalın barsak kanseri, yumurtalık kanseri, meme kanseri, safra yolu cerrahisi, tiroid cerrahisi ve fıtık ameliyatlarını gerçekleştirdi. Ekibimizle birlikte etkinliklere katılan Türk Kızılayı da Somaliland’de bir devlet hastanesi olan Hargesia Grup Hastanesine ameliyathane tıbbi malzemesi yardımında bulundu.

Somaliland’de eğitimleri ve cerrahi operasyonları gerçekleştiren ekipte İstanbul Medeniyet Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Alimoğlu, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsnü Fahri Ovalı, Acil Tıp Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Kurtuluş Açıksarı, Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Adem Tatlısu ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Arş. Gör. Dr. Nuray Çolapkulu ile İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğaç Niyazi Özüçelik ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Ovalı yer alıyor.

Öğretim üyelerimizden oluşan ekip Somaliland ziyaretleri kapsamında, Somaliland Cumhurbaşkanı Musa Bihi Abdi, Somaliland Sağlık Bakanı ve Somaliland Konsolosumuz ile Amoud, Hargeisa, Gollis ve Franz Fanon Üniversitelerinin rektörleri ve tıp fakültesi dekanlarıyla da görüşmeler gerçekleştirdi. Toplantılar esnasında Üniversitemiz tarafından 2018 yılında başlatılan, yürütülen ve başarıyla devam etmekte olan, bölgedeki tek formel asistan eğitimi programı olan projemizin daha da geliştirilmesi ve bölgede yaygınlaşması için gerekli düzenlemelerin yapılması konusunda müzakerelerde bulunuldu.