Üniversitemizin merkez kütüphanesinde Anadolu Ajansı ile gerçekleştirilen röportajda Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, Türkiye'de Bir İlk Olan "Sosyal Diploma"nın içeriği ve önemi hakkında bilgi verdi.
"Sosyal Diploma" Nedir?
Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, üniversitelerinde öğrencilerin akademik başarılarını gösteren lisans diplomasına ek olarak; "Sosyal Diploma" eki ile sosyal sorumluluk, projeler, girişimcilik, yenilikçilik, kültür, sanat ve spor alanlarındaki çalışmalarının da tanımlandığını belirtti.
Neden Sosyal Diploma?
Öğrencinin akademik başarısının yanında sahip olduğu sosyal becerilerinin de tanımlanmasının bir gereklilik olduğunu belirten ÇELİK; "Artık herhangi bir sertifika programında alınan bir belge de yetmiyor. Çünkü sertifika, belli bir döneme hitap eden bir çerçeve. Biz daha geneli, daha kuşatıcı tarzda tanımlamak istiyoruz. Bu çerçevede de beş temel alan içinde bir diploma eki geliştirmiş olduk. Öğrencinin bir sosyal sorumluluk alanında var olan bir becerisini, tecrübesini, birikimini de tanımlama ihtiyacı var. Sertifikanın ötesinde öğrencinin sahip olduğu spor, kültür, sanat, kültürel aktiviteler, faaliyetler, becerilerin tanımlandığı bir bütün aslında bu. Öğrenciyi tam olarak tanımlama ihtiyacının getirdiği bir çerçeve, bir zorunluluk."
Ayrıca Türkiye'de ilk defa İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde akademik diplomaya ek olarak verilecek olan Sosyal Diplomanın öğrencilerin kendisine ve topluma sunduğu katkının göstergesi olacağı gibi, iş başvuru süreçlerinde de kendilerini ön plana çıkaracağını vurguladı.
“Sosyal Diploma” Kimlere Verilecek?
AA’ya yaptığı açıklamada ÇELİK, sosyal sorumluluk, projeler, girişimcilik ve yenilikçilik, kültür, sanat ve spor alanlarında yeteneği ve çalışması olan öğrencilerin, bu faaliyetlerini belgeleyerek belli bir puana ulaştığında akademik diplomasına ek olarak "Sosyal Diploma" almaya hak kazanacağını ifade etti.
"Sosyal Diploma"nın Geleceği
Üniversitelerin dönüşüm içinde olduğunu belirten Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, Türkiye'nin yükseköğretimde dünya ülkeleriyle yarışabilmesi için Sosyal Diploma eki gibi uygulamalara ihtiyaç duyulduğunu belirten ÇELİK, "Hayata çok daha hazır, çok daha mutlu olacak, mesleğini daha keyifle icra edecek, kültürüyle müziğiyle sporuyla sanatıyla ilgileriyle alakalarıyla daha mutlu yaşayacak gençler yetiştirme derdimiz olması lazım. Sosyal diplomayla üniversite bunun farkındalığını sağlıyor olacak. Bütün Türkiye böyle bir evrilme içinde olursa, emin olun ki on yıl sonra bambaşka bir sanat, kültür seviyesine ulaşacak." değerlendirmesini yaptı. Bu kapsamda İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin Sosyal Diploma uygulamasının Türkiye'de bir ilk olduğunu, ancak zamanla yaygınlaşacağı kanaatini taşıdıklarını ifade etti.
Anadolu Ajansı’nın haberine https://www.aa.com.tr/tr/egitim/istanbul-medeniyet-universitesi-sosyal-alandaki-beceri-ve-calismalari-diplomaya-ekliyor/3203751 adresinden ulaşabilirsiniz.