Rektörlük Söyleşilerinde “Yıkıcı İnovasyon” Konusu İşlendi

20.11.2019

2019-2020 akademik yılı Rektörlük Söyleşilerinin ilkinde, Endonezya’daki Muhammadiyah Yogyakarta Üniversitesi’nden üç değerli misafir konuşmacı ile “Yıkım Çağında Yıkıcı İnovasyon ve Manevi Liderlik” konusu ele alındı. İşletme Bölümümüzce de desteklenen Rektörlük Söyleşisi 19 Kasım Salı günü saat 10:00’da Kuzey Yerleşke K Bloktaki Hekim Berke Amfisinde gerçekleşti. Programa Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik, hocalarımız ve öğrencilerimiz iştirak etti.

Muhammadiyah Yogyakarta Üniversitesi’ni tanıtan kısa filmin izlenmesinin ardından, programın moderatörlüğünü üstlenen, Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Arafat Salih Aydıner açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasında misafir konuşmacıları kısaca tanıtan ve yıkıcı inovasyon kavramını açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Aydıner daha sonra konuşmalarını yapmak üzere konuşmacıları sırayla sahneye davet etti.

“Yıkıcı İnovasyon: Mevcut Eğilimler ve Gelecek” başlıklı ilk konuşmayı gerçekleştiren Punang Amaripuja, ulaşım, komünikasyon, petrol ve bilgisayar sektörleri gibi çeşitli sektörlerden örneklerle inovasyon kavramını tanıttıktan sonra, mevcudu sürdüren ve yıkıcı olmak üzere iki farklı inovasyon türü olduğunu belirtti. Amaripuja ayrıca yıkıcı inovasyonun unsurları ve aşamalarını anlattı ve yıkıcılık potansiyeline sahip işletmelere örnekler vererek bunların neden yıkıcı etkiye sahip olamadıklarını açıkladı.

“Endüstri 4.0 İnsan Kaynağını Yıkarken: Akıllı İK 4.0 için Yetkinlik Modeli Arayışı” başlıklı ikinci sunumu gerçekleştiren Dr. Majang Palupi ise öncelikle oynak ve heterojen hale gelmiş olan piyasadaki mevcut koşullardan bahsetti ve akıllı sistemlerin ortaya çıkışının bu koşullara bağlı olduğunu belirtti. Daha sonra şirketlerin yetkinlikleri stratejik bir şekilde yönetebilmelerinin ve İK yönetiminin şirket stratejisi için önemine değindi. Stratejik yetkinlik gelişimi kavramını açıklayarak yetkinlik sınıflandırmasını ve kalifikasyon tanımını verdi. Dr. Palupi son olarak bir yetkinlik modelinin geliştirilme aşamalarını ve endüstri 4.0’ın güçlüklerini anlattı.

Son olarak, “Yıkım Çağında Manevi Liderlik” konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Heru K. Tjahjono, sunumunda yıkım çağındaki mevcut duruma odaklandı. Bu çağın başlıca özelliklerinin hızlı değişimler, belirsizlik, karmaşıklık ve muğlaklık olduğunu belirten konuşmacı, ardından manevi liderlik ve manevi düşünce biçimi kavramlarıyla bu zorlukların nasıl aşılabileceğinden söz etti.

Seminerin sonunda, Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik, değerli katkılarından dolayı konuşmacılara sertifika takdim etti.