Öğrencilerimiz TÜBİTAK UAV Yarışmasına Katılmaya Hak Kazandı

03.09.2020

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz öğrencilerinden oluşan iki takım, TÜBİTAK 5. Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması'nda detaylı tasarım aşamasını geçerek yarışmaya katılmaya hak kazandı.

Saha Robotiği Laboratuvarı ve Robotik Kulübü’ne üye olan öğrencilerimizden (Team IMU FW: Buğra Büyükarslan, Mustafa Şahan, Umut Dumandağ, Suat Bozkurt, Uğur Yılmaz; Team IMU: Ferdi Dumandağ, Furkan Soydaş, Furkan Sarıyıldız, Hilal Nur Havadır) oluşan ve danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Haluk Bayram'ın yaptığı TEAM IMU FW takımı, TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması'nda Sabit Kanat kategorisinde 50 takım arasında 3. sırada yer alırken; danışmanlığını Prof. Dr. Emine Can’ın yaptığı TEAM IMU takımı da aynı yarışmanın Döner Kanat kategorisinde 60 takım arasında 24. sırada yer aldı.

Üretimleri ve test uçuşları tamamlanan insansız hava araçları (İHA) otonom olarak kalkış, seyir uçuşu ve iniş görevlerini yapabilmektedir. Üzerindeki kamera sayesinde hedef tanıma ve hedef konumlandırması yapılabilmekte, takım tarafından geliştirilen yer istasyonu vasıtasıyla da uçuş parametreleri gerçek zamanlı olarak takip edilebilmektedir. Belirlenen koordinatlara otonom olarak faydalı yük alma-bırakma gibi görevleri otonom yazılım vasıtasıyla, insan müdahalesi olmadan yapabilmektedir.

Yarışma, 15-20 Eylül 2020 tarihleri arasında Gaziantep Alleben Göleti'nde yapılacak olup, İHA Sergisi ve Ödül Töreni, 22-27 Eylül 2020 tarihlerinde TEKNOFEST 2020 kapsamında Gaziantep'te gerçekleştirilecek.

TÜBİTAK 5. Uluslararası İHA Yarışması’nda Detaylı Tasarım Raporları Değerlendirme Sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.