Haberler

Nanobilim ve Nanoteknoloji Laboratuvarımızda Yürütülmekte Olan Bilimsel Projeler Avrupa Birliği’nden Konuk Araştırmacılara Açılıyor

13.08.2024

Üniversitemiz Bilim ve İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (İMÜ-BİLTAM) bünyesinde hizmet veren Nanobilim ve Nanoteknoloji Laboratuvarımız, Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ve Avrupa Nanoteknoloji Grubu ile yapılan akademik iş birlikleri kapsamında Avrupa Birliği ülkelerinden araştırmacıların kullanımına açılıyor.  

İş Birlikleri Kapsamında Laboratuvarımızda Yabancı Araştırmacılara Açılan Bilimsel Çalışmalar

Üniversitemiz, diğer ülkelerdeki akademik ve araştırma kuruluşları arasında bilimsel ve akademik iş birliğini teşvik etmek amacıyla, Alman Akademik Değişim Servisi’nin (DAAD) talebi üzerine laboratuvarımızda sürmekte olan iki önemli projeyi Alman araştırmacılara açtı. Bu kapsamda ilk Alman araştırmacı konuğumuz, laboratuvarımızda insan beyin dokusundan elde edilen Raman sinyallerinin makine öğrenmesi yöntemi ile sınıflandırılması konusunda çalışmalarına başladı. Alman Hükümeti bu yolla bizim yürütmekte olduğumuz bilimsel projelere dâhil olmak isteyen araştırmacılara en az 6 hafta süre ile laboratuvarımızda çalışmalarına devam etmesi şartıyla DAAD çerçevesinde tam destek sağlıyor.

Üniversitemizin Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ile iş birliğine konu olan bilimsel projelerin ikisi de, Üniversitemiz Bi̇yomedi̇kal Mühendi̇sli̇ği̇ Bölüm Başkanı ve BİLTAM Nanobilim ve Nanoteknoloji Laboratuvarı Direktörü Prof. Dr. Murat KAZANCİ önderliğinde yürütülüyor. Bunlardan TÜBİTAK desteği ile yürütülmekte olan ilki, Marmara Denizi tabanından toplanan veya laboratuvarımızda yeşil alglerden üretilen müsilaj yapılarının Mueller Matrix Polarimetry ve Raman Spektroskopisi (SERS) yöntemleri kullanılarak karakterize edilmesini ve bunlardan pek çok farklı nihai kullanım amacına yönelik olarak biyokompozit plastikler elde edilmesini hedefliyor.

TÜSEB desteğiyle yürütülmekte olan ikinci proje ise, meme kanseri hücrelerinden elde edilen veziküllerin Raman sinyalleri ile karakterize edilmesi ve bu sinyallerin yapay zeka yöntemleri ile sınıflandırılması konusuna odaklanıyor. Kanser türlerinin doğru ve erken teşhisinde önemli bir rol oynayabilecek bu proje ile, hastalığın tedavi süreçlerinin daha etkin ve hızlı bir şekilde başlatılmasının sağlanması hedefleniyor. Yine Prof. Dr. Murat KAZANCİ koordinesinde yürütülmekte olan bu projeye de Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ile iş birliği kapsamında Alman araştırmacıların dâhil edilmesi sağlanacak.

İkinci bir partner olarak, Avrupa Nanoteknoloji Grubu ile de laboratuvar altyapımızın uluslararası kullanıma açılması konusunda iş birliği olanakları görüşülüyor. Bu iş birliği doğrultusunda Avrupa Birliği ve çevre ülkelerden araştırmacıların laboratuvarlarımıza yönlendirilmesi sağlanarak bilimsel çalışmaların uluslararası boyutta geliştirilmesi hedefleniyor.