Medeniyet Üniversitesi’nde Çanakkale Ruhu Konuşuldu

21.03.2019

20 Mart Çarşamba, Üniversitemizin Aşık Paşa Konferans Salonunda düzenlenen “Siyasi, İktisadi ve Edebi Yönleriyle Çanakkale Savaşı” sempozyumu Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Etkinliğe, üniversitemizin öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hamdi Genç, Prof. Dr. Recep Karacakaya ve Prof. Dr. Turgay Anar da konuşmacı olarak katıldı. Öğrencilerimizin de alaka ile takip ettiği sempozyumda; Çanakkale Savaşı’nın siyasi pencereleri 114 seneden bu yana açılarak yeni perspektifler konuşuldu. Aynı şekilde Çanakkale Savaşı, iktisadi boyutuyla ele alındı. Edebi yönüyle de değerlendirilen bu tarihi zaferin, literatürümüze kazandırdığı şiir, roman, türkü gibi önemli eserlerin de üzerinde duruldu.

Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik açılış konuşmasında şunları kaydetti: “Tarih bitmiş bir durum değildir. Tarih, birçok yönüyle bugündür, hatta gelecektir. Geçmişten ders çıkarmayanlar için tarih, biraz daha acı ve yıkıcı olarak tekrarlanır. Çanakkale, küresel ölçekte emperyal dünyanın bir egemenlik kurma arenasıdır. Dünyayı bir şekilde kendi dünyalarına eklemleyen Batı dünyasının Ortadoğu’yu, Doğu’yu da içine alma mücadelesinin bir sahnesidir. Bizim için ise var olmanın, sahip olduğumuz devletin, medeniyetin savunma hattıdır.”

Sempozyum, Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik’in katkı veren panelist öğretim üyelerine ve katılımcılara teşekkür etmesinin ardından Ahenk Türk Müziği Topluluğunun müzik icrasıyla son buldu.