Üniversitemizde 13 –17 Mayıs 2024 tarihleri arasında öğrencilerimizin Kültürel, Spor ve Proje kategorilerinde yarışacağı Medeniyet Olimpiyatları'nın açılış programı, temsili olimpiyat ateşinin yakılması ve konser gibi renkli faaliyetlerle gerçekleştirildi.
Yapay Zeka İnsana Karşı
Olimpiyat ruhunu üniversite kültürü ile bir araya getiren ‘Medeniyet Olimpiyatları’nda öğrencilerimiz, Rekabet ve Eğlence duygusunu aynı anda yaşayacak.
Olimpiyatların ilk günü temsili olimpiyat meşalesinin yakılmasının ardından gerçekleşen ilk yarışma “Yapay Zeka İnsana Karşı” isimli münazara yarışması oldu. Bu yarışma münazara sanatını teknolojinin en ön saflarıyla buluşturan, argümanların yepyeni bir münazara formatında sunulmasını sağlayan bir platform oldu.
İMÜ AIDF (Yapay Zeka Entegreli Münazara Formatı), yapay zekayı hem bir araç hem de bir rakip olarak içeren öncü bir münazara formatı olarak geliştirildi. Yapay Zeka ChatGPT önce hakem sonra rakip olacak.
Öğrencilerden oluşan takımlar; argümanlarını desteklemek için veri toplama, gerçek zamanlı bilgi doğrulama ve stratejik planlama gibi çeşitli yollarla yapay zeka araçlarından yararlanacak. ChatGPT eleme sürecinde hakem, finalde rakip olarak finalist takımın karşısında yer alacak.
Üniversitemiz Âşık Paşa Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılış programına; Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, Rektör Yardımcımız ve Medeniyet Olimpiyatları İcra Komitesi Üyesi Prof. Dr. Yaşar BÜLBÜL, Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Ekrem TAK, dekanlarımız, akademisyenlerimiz, idari personellerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.
Programda Prof. Dr. Yaşar BÜLBÜL açılış konuşması gerçekleştirdi. Konuşmalarında Medeniyet Olimpiyatlarının amacı ve kapsamı hakkında detaylı bilgi veren Prof. Dr. BÜLBÜL, Medeniyet Olimpiyatları’nın sonunda kazanan takımlar için özel bir ödül töreni gerçekleştireceklerini söyledi.
Üniversite “Medeniyet”tir
Açılış konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, Medeniyet Olimpiyatları'na dair bir konuşma gerçekleştirdi.
Üniversite yönetimi olarak bir taraftan sosyal etkinlikler bir taraftan da sosyal projeler gibi birçok başlıkta farklılıklar ortaya koymaya çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, hayatın bir varlık iddiası olduğunu ve bu varlığın belgelenmesinin insanlık için sürekli bir sunum çabası gerektirdiğini belirterek yaşamın bireyler için zorlayıcı geçeceğine işaret etti. Aynı zamanda üniversitenin bu iki kavramı birleştirerek ve birbirini tamamlayarak gençlerle buluşturacak bir ortam oluşturması gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı.
“Bir sıfat olarak, üniversitemizin adını baştan tamamlayacak “yeni nesil” diye bir özellik ekledik. Hatta dedik ki üniversite “Medeniyet”tir. ” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak farklılığı bir şekilde yakalama gayretinde olduklarını, bir taraftan sosyal etkinlikler bir taraftan da sosyal projeler gibi birçok başlıkta farklılıklar ortaya koymaya çalıştıklarını ifade etti.
Ayrıca Türkiye’de ilk defa bir üniversitenin sosyal diploma ile belgelendirme esaslı değil öğrencisine bu imkânı bütünüyle verecekleri bir olimpiyat gerçekleştirdiklerini söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, “Bugün Olimpiyat'ın ilk gününü icra ediyoruz aynı zamanda Olimpiyatlarımızın ilk yılı. İnanıyorum ki yakın zamanda sadece Türkiye’de değil dünyada örnek teşkil etmiş bir olimpiyat doğmuş olacak.” dedi.
Mazlum Filistin Halkı Unutulmadı
Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, konuşmalarının ardından Medeniyet Olimpiyatları’nın temsili meşalesini Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar BÜBÜL ile yaktı. Açılış programı Kültür ve Sanat Topluluğumuzun konseriyle devam ederken konser öncesinde Filistin halkının yaşadığı zulme dikkat çekildi. Öğrencilerimiz tarafından yoğun ilgiyle karşılanan konser, olimpiyatların sanatsal atmosferini zenginleştirerek öğrenciler arasında kültürel bir köprü kurdu.