Kartepe Zirvesi’nde Mutlu Şehirlere Destek Veriyoruz

23.10.2019

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl üçüncü kez "Şehircilik ve Mutlu Şehir" temasıyla düzenlenen Kartepe Zirvesi 2019’un tanıtım toplantısı, 22 Ekim tarihinde Kocaeli’nin kış turizmi merkezi Kartepe’de düzenlendi. Onur Kurulu Başkanlığını Sayın Emine Erdoğan’ın üstlendiği zirvenin Onur Kurulu üyeleri arasında Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik de yer alıyor. Ülkemizin önde gelen üniversitelerinin paydaş olduğu bu önemli zirveye Üniversitemiz de destek veriyor.

25-27 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek olan zirvenin ayrıntılarını kamuoyuna açıklamak amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a bu toplantıda Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik’in yanı sıra, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Hasan Aslan, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş da eşlik etti.

Toplantıda, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın; “Zirvede; barınma, ulaşım, istihdam, çevre, temizlik, sosyal hizmetler, kültür-sanat, sağlık, spor, şehir suçları, iklim, afet, güvenlik gibi şehir hayatında yaşam kalitesini doğrudan belirleyen alanlarla ilgili sorunları, bilim insanları ve uzmanlarla ele alacağız ve mutlu şehre ulaşmak için yapılması gerekenleri değerlendireceğiz" diyerek zirvenin detaylarını açıkladı.

Katılan paydaş üniversitelerin rektörlerinin de söz aldığı toplantıda, Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik, "Şehirlerdeki problemlerimiz çok büyük. Ancak, klasik dönemde şehirler esasında bizim geliştirdiğimiz çözüm; şehirde yaşayan herkese, her kesime mutluluk, huzur ve yaşanabilir bir ortamda nesiller güvencesi verebilmişti. Üretim – Taşıma – Ulaşım teknolojisindeki gelişmelerin 21. yüzyıl dünyasında önümüze koyacağı gündemi yine yakalayıp cevaplayabileceğimizi açıkça görebiliyoruz. Öncelikle bir misyon etrafında insanların daimi olarak buluşması gerekiyor. Zira 20. yüzyılda asıl olan devletlerdi. Zaman içinde şirketler, bugün ise şehrin merkez olduğu bir gündeme geldik. Devletleri, şirketleri aşan bir dünyadayız. Burada üretilecek her şey New York’a da, Tokyo'ya da bir mesajdır" açıklamasında bulundu.

3 gün sürecek olan ve tüm dünyadan önemli sivil toplum kuruluşları ile uzman ve akademisyenlerin katılacağı zirve kapsamında 15 panel-konferans, 13 akademik oturum, 4 vaka kritiği, 2 forum ile şehir ekonomisi, iş ve istihdam konulu 1 çalıştay yapılacak.