Haberler

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Filistin Halkının Yanında Olmaya Devam Ediyor

27.08.2025

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Filistin’de yaşanan insanlık dramına karşı geçmişte olduğu gibi bugün de Filistin halkının yanında yer almakta ve Filistinli öğrencilerin eğitimlerine kesintisiz devam edebilmeleri için güçlü bir destek sunmaktadır. Üniversitemiz, yeni dönemde de Filistinli öğrencilerin Tıp Fakültemizde eğitim görmesine imkân sağlayacaktır.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, kuruluşundan bu yana mazlum halkların ve insanlığın ortak vicdanı olan Filistin davasına desteğini sürdürmektedir. Üniversitemiz, düzenlenen akademik toplantılar, öğrenci etkinlikleri, sosyal sorumluluk faaliyetleri ve eğitim iş birlikleri ile Filistin halkının mücadelesine katkı sunmaya devam etmektedir.

Akademik ve Hukuki Çalışmalar

Üniversitemizde gerçekleştirilen “Uluslararası Hukuk Bağlamında Filistin” Konferansı, “Tarihî ve Uluslararası Hukuk Boyutlarıyla Filistin Sorunu” Paneli ve temsili mahkeme yargılaması, Filistin meselesini farklı boyutlarıyla ele almış ve uluslararası kamuoyunda farkındalık oluşturmuştur. Bu etkinliklerde hukukçular, akademisyenler ve öğrenciler bir araya gelerek adalet çağrısını yinelemiştir.

Farkındalık Etkinlikleri

  • “Gazze’de Son Durum ve İnsan Hakları İhlalleri” Konferansı, Tülay Gökçimen’in belgesel gösterimi ve söyleşisiyle katılımcılara bölgedeki zorlukları aktarmıştır.
  • Medeniyet Olimpiyatları Açılış Programı’nda Filistin halkının yaşadığı zulme dikkat çekilmiş, öğrencilerimiz kültürel ve sanatsal mesajlarla dayanışma göstermiştir.
  • Öğrenci ve akademisyenlerimizin katıldığı Gazze’ye Destek Yürüyüşü ve Çadır Nöbeti, üniversitemizin Filistin’in haklı mücadelesine desteğini bir kez daha ortaya koymuştur.

Sosyal Sorumluluk ve Dayanışma

Üniversitemiz mensupları, Filistin halkının yaşadığı acıları paylaşmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlemiştir.

  • “Bir İftarımız Gazze’ye” İftar Programı ile Ramazan ayında dayanışma duygusu güçlendirilmiştir.
  • Üniversitemiz akademisyenleri, İsrail’in fosfor bombası saldırılarına ilişkin bilimsel değerlendirmeler yaparak uluslararası kamuoyuna bilgi sunmuştur.
  • Gazze İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sufyan Tayeh’in şehit edilmesi üzerine Üniversitemiz akademik camiaya taziye mesajı yayımlamıştır.

Eğitim ve Sağlık Alanında Destek

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Filistinli öğrencilerin yarım kalan eğitimlerini tamamlamaları için kapılarını açmıştır.

  • Gazze İslam Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, savaş nedeniyle yarım kalan intörnlüklerini üniversitemizde tamamlamış ve 2025 yılı Ocak ayında düzenlenen törenle mezun olmuştur.
  • 27 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirilen “Gazze Sağlık Sempozyumu – Vahşetin Ortasında Yaraları Sarmak” başlıklı bilimsel toplantı ile Gazze’deki sağlık dramı ve hekimlerin tanıklıkları gündeme taşınmıştır.
  • Halihazırda Tıp Fakültemiz 6. sınıfında eğitimlerine devam eden 19 Filistinli öğrencimiz bulunmaktadır. Ayrıca 4. sınıfta olan 9 Filistinli öğrencimiz Türkçe öğrenimlerini TÖMER’de sürdürmekte olup, yeterliliklerini sağladıklarında tıp eğitimlerine devam edeceklerdir.
  • 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı Yabancı Öğrenci Başvuru İlanı kapsamında, Tıp Fakültesi için normalde 475 olan puan barajı Filistinli öğrenciler için 400 puana indirilmiş ve bu kapsamda 4 kontenjan ayrılmıştır.

Geleceğe Dair Kararlılık

İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak, Filistinli öğrencilerin eğitim hayatlarında ve uzmanlık süreçlerinde yanlarında olmayı sürdüreceğiz. Yeni dönemde de Filistinli öğrencilerin Tıp Fakültemizde eğitim görmesine imkân sağlayacak, onların her aşamada yanında olacağız. Akademik faaliyetler, bilimsel etkinlikler ve insani yardımlar yoluyla Filistin halkının haklı mücadelesine katkı sunmaya devam edeceğiz.

Üniversitemiz, adaletin, insan haklarının ve özgürlüklerin savunulması noktasında Filistin halkının sesi olmayı sürdürecek; bu tarihi dayanışmayı geleceğe taşıyacaktır. Teorik ve uygulamalı eğitimimizde, toplumsal etkinliklerimizde ve uluslararası ilişkilerimizde bu hassasiyetin çok önemli bir yer tuttuğunu kamuoyuyla paylaşırız.