''Erişilebilirlik Engellilik'' Konferansı Gerçekleştirildi

08.12.2021

“Erişilebilirlik Engellilik” harmanlanmış/hibrit konferansı, 3 Aralık 2021 tarihinde Aşık Paşa konferans salonumuzda gerçekleştirildi. Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik,  Rektör yardımcımız ve Engelli Öğrenci Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bülbül, Rektör yardımcımız Prof. Dr. Fatih Sarıoğlu ile Üniversitemizin engelli öğrenci komisyonu üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve engelli yakınları iştirak etti.

İlk sunumu Engelli Öğrenci Komisyonu üyesi Prof. Dr. Belgin Erhan yaptı. Sunumunda “engellilik, sakatlık, özürlülük” hallerinin tanımlarına, kamuda engelli haklarının tarihsel gelişimine, içinde bulunduğumuz engelliler haftası'nın anlam ve önemine değindikten sonra, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayınlanan istatistiklerden yararlanarak, 2002 yılında kamuda istihdam edilen engelli memur sayısı 5.777 iken 2021 yılında bunun 10 katından daha fazlasına, 58570'e ulaştığını belirtti. Ortopedik ve görme engelli vatandaşlarımızın diğerlerine nazaran daha hızlı istihdam edildiğinin de altını çizdi.

Komisyon Başkanı Yaşar Bülbül üniversitemizin yeni kampüsünün engelli dostu olacak şekilde tasarlandığını belirterek, çoklu engelliler ile alakalı olarak erken müdahale ve eğitim süreci planlaması ile ilgili yoğun bir çalışma yapıldığını, üniversitemizin bu noktada bir boşluk gördüğünü ve bu boşluğu doldurmayı da vazife edindiğini ifade etti. “Engelli arkadaşlarımızın gayretlerini takdir ettiğimi özellikle ifade etmek istiyorum; onların gayretlerini gördükçe daha çok çalışmayı kendime vazife ediniyorum. Onlar bizim için yeni eşikler belirliyorlar.” diyerek sözlerine son verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik “Aslında problem Engelli olarak tanımlanan insanlarımızda değil onları, o şekilde tanımlayan ve ona göre bir hayat kurgulayan algılardadır. Onların bakışlarını değiştirecek olan tedbirlere odaklanmak önemlidir. Allah herkesi farklı suret, hilkat ve imkanlarda yarattı. Aslolan takvadır. İstanbul Medeniyet Üniversitesi baştan beri bu şekilde ilerlemeye çalışan, kendini bu şekilde kurgulamaya çalışan bir üniversitedir.” diyerek sözlerini noktaladı.

Konferansın ilk oturumunda Tıp Fakültesi öğrencilerimizden Zehra Başar, Edebiyat Fakültesi öğrencilerimizden Yusuf Gencer ve Fatih Bayer, Eğitim Bilimleri Fakültemiz’in öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yeşim Güleç Aslan’ın moderatörlüğünde, engelli öğrencinin karşılaştıkları dış çevre ve üniversite içi sorunları, üniversitemizin bu husustaki çabalarını ifade ettiler; ayrıca önerilerde bulundular.

İkinci oturumda engelli öğrenci ailelerinin karşılaştıkları genel sorunlar ve eğitim noktasında karşılarına çıkan engeller,  Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyemiz Dr. Öğretim Üyesi Emine Ayyıldız’ın yönetiminde, katılımcı ailelerle birlikte ele alındı.

Son oturumu Tıp Fakültemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Afitap İçağasıoğlu yönetti. Bu oturumda kampüs mimarımız Bünyamin Derman, yeni kampüsümüzden engellilerin daha rahat istifade etmesi için yapılan çalışmalardan ve planlamalardan bahsetti. Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Belgin Erhan ve Doç. Dr. Vahdettin Görmez, fakülteleri bünyesinde yürütülen engellilere yönelik çalışmaları, Edebiyat Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Işıl Bilican ve Doç. Dr. Selma Arıkan Edebiyat Fakültesi'nde yürütülen çalışmaları, Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Yeşim Güleç Aslan ve Dr. Öğretim Üyesi Emine Ayyıldız Eğitim Bilimleri Fakültesi bünyesinde yapılan çalışmaları, Kariyer Merkezimiz’in müdürü ve aynı zamanda Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Abdülkadir Yeler ile Kariyer Merkezimizden Hazar Şengül engellilere yönelik kariyer fırsatlarını ve üniversitemizin bu konudaki faaliyetlerini detaylı bir şekilde anlattılar.

Toplantı dilek ve temennilerle son buldu.