“XVIII. ve XIX. Asırlarda İslam Dünyasında Bilim Eğitiminin Dönüşümü” Başlıklı Çalıştay Düzenlendi

21.12.2017

Edebiyat Fakültemiz Bilim Tarihi Bölümü tarafından düzenlenen çalıştay tamamlandı. “XVIII. ve XIX. Asırlarda İslam Dünyasında Bilim Eğitiminin Dönüşümü” başlıklı çalıştay, 14 – 15 Aralık tarihlerinde beş ülkeden 13 akademisyenin katılımıyla gerçekleşti. Bilim eğitiminin dönemlere ayrılarak incelendiği kapsamlı bir projenin bir parçası olan çalıştayda, Batıda gelişmekte olan modern bilimin İslam ülkelerinde nasıl karşılık bulduğu, devlet ve bilim kurumlarının bir uyum süreci geçirip geçirmediği, modern bilim eğitiminin bahse konu iki asırda ne tür sonuçlar doğurduğu incelendi. Ağırlıklı olarak Osmanlılardaki ilk bilim eğitim kurumlarının ele alındığı konuşmalarda aynı zamanda İran, Türkistan ve Japonya’daki yansımalardan da bahsedildi. Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu ve McGill Üniversitesi İslam ve Bilim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Jamil Ragep’in değerlendirmeleriyle tamamlanan çalıştay, hem akademisyenler arasında iş birliğinin planlanmasına öncülük edecek hem de XX. asırdaki bilim eğitiminin incelenmesine zemin hazırlayacak sonuçlar ortaya çıkarmıştır.