Vefatının 335. Yılında Evliya Çelebi’yi Andık

14.04.2017

Edebiyat Fakültemizin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından 12 Nisan 2017 tarihinde Şehit Ömer Halisdemir Amfimizde düzenlenen “Vefatının 335. Yılında Seyyah-ı Âlem Evliya Çelebi” adlı etkinlikte konuşmacı konuğumuz Prof. Dr. Hayati Develi idi. Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mustafa Çiçekler ve Prof. Dr. Ahmet Cihan’ın yanı sıra, Edebiyat Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzün öğretim üyeleri ve öğrencilerimiz katıldı.

Yükseköğretim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi, sohbet havası içinde geçen konuşmasında, Evliya Çelebi’nin öldüğüne dair elimizde bir tarih veya belge olmadığını, bu nedenle 335. Yıldönümünün varsayımsal bir tarih olduğunu belirttikten sonra, Evliya Çelebi’nin seyahatlerinin tamamında evliya ziyaretlerinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Bizim zihniyetimizi, dünyamızı oluşturan özün ne olduğunu anlamak istersek okumamız gereken metinlerden birinin de Evliya Çelebi Seyahatnamesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Develi, sadece bu on ciltlik muazzam eser okunarak Osmanlı medeniyetinin adeta rekonstrüksiyona tabi tutulabileceğini ya da ihya edilebileceğini belirtti. Evliya Çelebi’nin çok genç yaştan itibaren hayatı boyunca kendisini dünyayı gezmek gibi tek bir emele kilitlemiş olmasının harikuladeliğine dikkat çeken Prof. Dr. Develi, dünyada bu kadar geniş bir coğrafyayı gezen ve bu kadar ayrıntılı yazan başka bir seyyah daha olmadığını belirtti. Evliya Çelebi’nin seyahatin yanında cihadı da hedeflediği, aynı zamanda çok iyi bir okçu olduğu, Arapça ve Farsça’nın yanı sıra Latince ve Yunanca öğrendiği gibi pek çok ilginç detayı öğrendiğimiz konuşmada Prof. Dr. Develi, Evliya Çelebi’nin hayatından ve seyahatlerinden birçok anekdotu aktararak tarihimizin bu önemli şahsiyetini adeta dinleyicilerin gözünde canlandırdı.

Konuşmanın sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Cihan, Prof. Dr. Hayati Develi’ye plaket takdim etti.