Üniversitemizin de Desteklediği Uluslararası Organ Nakli Tasarım Yarışması Tamamlandı

21.09.2017

İstanbul Medeniyet Üniversitesinin desteklediği, Türkiye Organ Vakfı ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin yürütücülüğünü üstlendiği Uluslararası Organ Nakli Afiş Tasarım Yarışması İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleşti. Bu sene ikincisi düzenlenen ve 32 ülkeden 1.440 eserin katıldığı yarışmaya ulusal ve uluslararası alanda ilgi yoğundu.

İkinci Uluslararası Organ Nakli Afiş Yarışması Düzenleme Kurulu Üyesi aynı zamanda yarışmanın Uluslararası Jüri Üyesi olan Üniversitemiz Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Doğan Arslan yarışmanın amacını şu şekilde özetledi; “Dünyada birçok insan hastanelerde organ nakli beklerken maalesef yaşamını yitirmektedir. Bu yarışmayla amacımız, insanlara organ naklinin önemini ve gerekliliğini etkili çalışmalarla göstererek, konu hakkında kişileri harekete geçirmektir. Dolayısıyla Üniversitemizin de içinde bulunduğu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Acıbadem Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Karaciğer Nakli Derneği, Organ Nakli Koordinatörleri Derneği, Transplantasyon Derneği, Novartis gibi çeşitli kurum ve kuruluşlar dünyada yaşanan trajik duruma dikkat çekmek için bu uluslararası projede bir araya geldiler.

Öğretim üyemiz Doğan Arslan bu sosyal projenin afiş sanatıyla olan ilişkisini ise şu şekilde ilişkilendirdiklerini söyledi:  “Güçlü iletişim dili, kavramsal anlatımı ve estetik özelliğinden dolayı, afiş tasarımının uluslararası platformda toplumsal farkındalığın artırılmasında oldukça etkili bir dil. Bu nedenle organ bağışını bu evrensel dil çerçevesinde hedef kitleye aktarmayı tercih ettik. Bu eserleri aralarında şahsımın da bulunduğu jüri üyeleriyle birlikte 100 afiş tasarımını oylama sonucu seçtik ve bu afişleri Cenevre’nin merkezinde bulunan kongredeki sergi salonunda 6-7 Eylül 2017 tarihinde sergiledik. Bu sergi önümüzdeki dönemlerde İspanya ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde sergilenmesi planlanmaktadır.”

Yarışmanın ana sponsorluğunu üstlenen Türkiye Organ Nakli Vakıf Başkanı Eyüp Kahveci “Yarışmanın organ bağışında küresel ölçekte farkındalık oluşturmasının yanı sıra aynı amaç için değişik ülkelerde çalışan kurum ve kuruluşlar arasında ilişkileri güçlendirerek yeni iş birliği fırsatları oluşturacağına ve daha fazla hastaya organ nakliyle hayata tutunma şansı sağlayacağına inanıyoruz” sözleriyle yarışmanın önemini dikkat çekti.

Yarışmaya katkı sağlayan kuruluşlardan Uluslararası Karaciğer Nakli Derneği ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yaman Tokat Türkiye'nin organ nakillerde başarı oranının yüksek olduğunu bildirerek "Ülkemiz, son yıllarda dünya genelinde organ nakillerinde özellikle karaciğer ve böbrek konusunda yükselen yıldızlardan bir tanesi. Türkiye dünyada en çok canlıdan karaciğer nakli yapan ilk üç ülkeden biri. Hindistan, Güney Kore ve Türkiye arasında yarış, bir yıl birincilik, bir yıl ikincilik, bir yıl üçüncülük şeklinde devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin Cenevre Başkonsolosu Hüseyin Barbaros Dicle de organ nakli ve bağışıyla ilgili gelişmeleri medyadan takip ettiklerini, dünya genelinde her yıl nakil bekleyen 100 bin civarında hastanın yaşamını yitirdiğini dile getirdi. Organ naklinin “ciddi ve çok yönlü” bir konu olduğuna işaret eden Dicle, konunun teknik, tıbbi, yasal, ekonomik, dini ve kültürel boyutu bulunduğunu söyledi.”

Üniversitemizin “Sanat ve Tasarım Kitapları” ödülü ile destek verdiği yarışmada; Polanya’dan Aleksander Walijewski, Piotr Depta-Kleśta, Wojciech Mazur ve Çin’den Ruifeng Wang’a, ödül sertifikası, yarışma kataloğu ve Türk sanat ve tasarım kitaplarının da bulunacağı hediye paketi adreslerine gönderilecektir.