Uluslararası Avrasya Göç Sempozyumu Türkistan’da Başladı

11.10.2018

Üniversitemiz ile Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından organize edilen,  Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, TİKA ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin desteklediği “Uluslararası Avrasya Göç Sempozyumu” 10  Ekim 2018 Çarşamba günü açılış töreni ile Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkistan Yerleşkesinde başladı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğin açılış törenine, Türkistan Eyalet Valisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev, Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov, Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar’ın yanı sıra Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ahmet Cihan, Prof. Dr. Fahri Ovalı ve Prof. Dr. Mustafa Çiçekler ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Törende konuşan Türkistan Eyalet Valisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev, Kazakistan’ın Yeni Eyalet’i Türkistan’da böyle bir organizasyonun gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bugün burada Türk Dünyasının manevi başkenti olan kadim Türkistan’da böyle bir uluslararası sempozyum düzenlenmesinden onur duyuyoruz. Bildiğiniz üzere Türkistan, Devlet Başkanı Sayın Nursultan Nazarbaev’in Haziran ayında kabul ettiği tarihi karar ile Güney Kazakistan Eyaleti’nin merkezi oldu. Nitekim bu karar, Türkistan’ın gelişmesine katkı sağlayacak ve kadim Türkistan tarihteki gibi yeniden canlanacaktır ”dedi.

Eyalet Valisi Tüymebayev konuşmasının son bölümünde, sempozyum düzenleme kuruluna teşekkür ederek, sempozyumun iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını belirtti.

Rektörümüz Prof. Dr. İhsan Karaman yaptığı konuşmada sempozyumun amacından bahsederek, tarihten günümüze ‘göç’ olgusunu bütün özellikleri ile inceleyeceklerini belirtti. Bir kelime ile ‘göç’ diye ifade edilen bu kavramın altında bir dünya yattığına işaret eden Rektör Karaman, göç olgusunu değerlendirirken sadece bilimsel bir kavram olarak değil bütün insanlığın ve devletlerin ortak sorunu olduğunu bildirerek ‘ dünya beşten büyüktür’ sözleri ile bu evrensel sorunu ifade etti.

Öz vatandan ayrı kalmanın acısını, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un “Canı cananı bütün varımı alsın da Hüda, Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda”dizeleri ile vurgulayan Rektör Karaman, göç kavramının, dünyada ciddi bir şekilde her geçen gün daha da artarak büyük bir küresel problem haline geldiğini belirtti.

Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman,  Ata topraklarda, Türkistan’da ve Hoca Ahmet Yesevi’nin diyarında göç konusunun ele alınmasından mutluluk duyduğunu belirterek,  sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere ve maddi destek sağlayan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Ahmet Yesevi Üniversitesi  Mütevelli  Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ise açış konuşmasında Hoca Ahmet Yesevi’nin Şehri Türkistan’a ve onun adını taşıyan Türkiye ve Kazakistan dostluğunun sembolü Ahmet Yesevi Üniversite’ne hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasında; İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile birlikte çok önemli bir faaliyet icra ettiklerini belirtti. Sempozyumun başlığı olan ‘göç’ olgusunun dünyada önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Mütevelli Heyet Başkanı Yıldız, BM verilerine göre 260 milyon insan göçmen durumunda ve bunun %10’nun mülteci statüsünde olduğunu ve Türkiye’de yaklaşık 4 milyon göçmen bulunduğunu belirtti.

Göç olgusunun enine boyuna tartışılması amacıyla İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile birlikte böyle bir çalışma başlattıklarını dile getiren Başkan Yıldız, “burada değerli bilim insanlarının ortaya atacağı fikir ve çözüm önerileri,  bu sorunun giderilmesine yönelik önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.

Mütevelli Heyet Başkanı Yıldız konuşmasının son bölümünde sempozyumda emeği geçen İstanbul Medeniyet ve Ahmet Yesevi Üniversitesi mensuplarına,  Sempozyum Düzenleme Kurulu’na, dünyanın çeşitli ülkelerinden katılım sağlayan ve bildiri sunan kıymetli bilim insanlarına, oturumları takip eden misafir öğretim üyelerine, ilgililere ve öğrencilere, maddi katkı sağlayan destekleyici kurum ve kuruluşlara şükranlarını iletti.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov ise sempozyumun temasının çağımızdaki insanların büyük bir kısmının maruz kaldığı göç olgusunun ele alınmasının son derece yerinde olduğunu belirterek, “Bugün burada çağımızın en önemli sorunlardan biri ele alınıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen bilim adamları bu sorunun çözümü için görüş ve önerilerini bildirecekler. Şimdiden tüm katılımcılara başarılar diliyorum” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının akabinde Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov ve Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar, Rektörümüz Prof. Dr. İhsan Karaman, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ahmet Cihan, Prof. Dr. Fahri Ovalı ile Prof. Dr. Mustafa Çiçekler ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hamza Ateş’e geleneksel Kazak giysisi ‘Çapan’ giydirdiler. Uluslararası Avrasya Göç Sempozyumu açılış töreni, folklor gösterisi ile sona erdi.