Turizm Haftasını Kutladık

21.04.2017

Turizm Haftası kapsamında 19 Nisan tarihinde Güney Yerleşke Konferans Salonumuzda Turizm Haftası etkinliğimizi gerçekleştirdik. Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz’ın açılış konuşmaları ile başlayan etkinliğe, Türkiye Gezginler Kulübü Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural konuşmacı olarak katıldı.

Eğlence ve dinlence aracı olan turizmin bugün sağlık turizmi, inanç turizmi, gurme (gastronomi) turizmi, ticaret turizmi gibi şekillerde hayatımızın her yerinde yer aldığına dikkat çekerek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman, medeniyetimizde de gezginliğin önemine vurgu yaparak Evliya Çelebi ve İbn-i Batuta seyahatnamelerini örnek gösterdi. Modern çağın en büyük seyyahlarından Prof. Dr. Orhan Kural’ı Üniversitemizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Çok okuyan değil çok gezen bilir sözüne atıfla, “Gezerek öğrenmeyi bilmeliyiz  Yeni dünyalar, yeni ufuklar keşfediyoruz. Gezelim, görelim, öğrenim hayatımıza kattıklarını bizzat müşahede edelim.” dedi.

Rektörümüzün ardından kürsüye gelen İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz da İstanbul’un derin tarihi zenginlikleri özelinde İl Kültür Müdürlüğünce yapılan çalışmalara ilişkin bilgi paylaşımında bulundu. İstanbul’un dünyada 1500 sene başkentlik yapan tek şehir olma özelliğini vurgulayan Dr. Coşkun Yılmaz, İstanbul’un bir ilim, ticaret, kültür-sanat ve mimari merkezi olarak turizm açısından çok değerli bir şehir olduğunun altını çizdi. Günümüzde turizmin ciddi bir meslek haline geldiğini ve ciddi bir öğrenim/öğretim, eğitim ve kişisel kariyerimizi farkındalığını arttırma mesleğine ve alanına döndüğünü belirtti ve bu bağlamda rehberlik eğitiminin önemine dikkat çekti.

Daha sonra Turizm Fakültesi öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Ahmet Vatan’ın yönetiminde soruları cevaplandıran Prof. Dr. Orhan Kural ise yaşamın anlardan ibaret olduğunu vurgulayarak “hayatı değerlendirin” öğüdünü verdi. “Yola çıkın; tecrübeler edinin. Zamanınızı öldürmeyin; zaman değerlendirilmelidir” diyen Prof. Dr. Kural, öğrencilere turizmcilik mesleğinde güler yüzlü ve saygılı olmanın öneminden bahsetti ve daha sonra Türkiye Gezginler Derneği’nin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Gezginler temalı kısa film gösterimi ile nihayetlenen etkinliğin bitiminde Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman, katılımlarından ve değerli paylaşımlarından dolayı İstanbul Turizm İl Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz’a plaket takdimi ile teşekkür ederken; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Cihan da Prof. Dr. Orhan Kural’a teşekkür ederek bir plaket sundu. Ayrıca Rektörümüz Prof. Dr. Karaman, etkinlik sonrasında Turizm Fakültesi öğrencilerimizle hatıra fotoğrafı çekildi.