Sosyoloji Konferanslarının İlkinde Prof. Dr. Korkut Tuna’yı Ağırladık

27.10.2017

Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümümüzün “Sosyoloji Konferansları” dizisinin ilki, 26 Ekim Perşembe günü Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Amfimizde gerçekleştirildi. “Sosyoloji Toplumu Açıklayabiliyor mu? Batılı Bilginin Eleştirisi” konulu konferansta konuşmacı konuğumuz, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Prof. Dr. Korkut Tuna idi.

Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Cihan, Sosyoloji Bölümümüzün hocaları ve öğrencilerimiz katıldı. Konferans öncesinde bir açılış konuşması yapan Rektörümüz Prof. Dr. Karaman, hocalarımız ve öğrencilerimizi selamladıktan sonra bu ve benzeri etkinliklerle sahasının duayeni hocalardan bilgi ve tecrübelerini dinleme şansına sahip olan öğrencilerimizin ileride kendi alanlarına hizmet eden gençler olarak yetişeceklerine olan inancını dile getirdi.

Prof. Dr. Korkut Tuna, konuşmasında kendimiz üretmediğimiz, bir başka toplumsal çevreden gelen ve bilimsellik, evrensellik ve nesnellik iddialarıyla etrafımızı saran bilgilerin bizim toplumumuzu ne kadar açıklayabildiğini sorguladı. Batılı bilginin bu anlamdaki yetersizliğini ortaya koyan Prof. Dr. Tuna, bu ithal bilgilerin evrensellik iddiasını sorgulayarak eleştirel bir gözle bakmanın imkânlarını ele aldı.

Konferans sonrasında Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Cihan, konuşmaları için Prof. Dr. Korkut Tuna’ya teşekkür ederek plaket takdim etti.

Korkut Tuna Kimdir?

1944 yılında Balıkesir’de doğan Prof. Dr. Korkut Tuna, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. 1977 yılında Sosyoloji Bölümü’nde asistan olarak göreve başladı. Yurt Dışında Çalışma Olayının Sosyolojik Eleştirisi başlıklı doktora tezinin ardından, 1982’de yardımcı doçent, 1985’te doçent, 1992’de de profesör unvanlarını aldı. Yurt Dışına İşçi Gönderme Olayının Sosyolojik Eleştirisi, Şehirlerin Ortaya Çıkış ve Yaygınlaşması Üzerine Bir Deneme, Batılı Bilginin Eleştirisi Üzerine ve Yeniden Sosyoloji isimli yayımlanmış kitapları ve çok sayıda makalesi bulunuyor.