Rahmi Sönmezocak ile “Bir Ömrün Mûsikîsi”

17.10.2017

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Türk Mûsikîsi Bölümü 2017-2018 Akademik yılı açılış dersini Rahmi Sönmezocak ile gerçekleştirdi. “Bir Ömrün Mûsikîsi” adıyla ve Rektörümüz Prof. Dr. İhsan Karaman’ın katılımıyla 25 Eylül 2017 Cevizli Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlandı. Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Tan, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Güleç ve Rektörümüz Prof. Dr. İhsan Karaman’ın konuşmalarının ardından Rahmi Sömezocak açılış dersini gerçekleştirdi.

1936 yılında İstanbul’un Eyüp-Akarçeşme semtinde doğan Sönmezocak ilk çalışmalarını Arif Sami Toker ile yapmıştır. İstanbul Radyosu’nun 1954 yılında açmış olduğu ses imtihanını kazanarak, Münir Nureddin Selçuk, Refik Fersan, Yesâri Asım Arsoy, Mustafa Nafiz Irmak gibi hocalar ile çalışmış, Melahat Pars’tan ud çalmayı öğrenmiştir. 1965 yılında İstanbul Belediyesi Konservatuvarı İcrâ Heyeti imtihanını kazanmış ve 1982 yılına kadar burada çalıştıktan sonra emekli olmuştur. Sönmezocak,  ayrıca 1982 yılından itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuvarı’ nda repertuvar hocalığı yapmıştır.

Etkinliğin sonunda, Yrd. Doç. Dr. Seda Tüfekçioğlu kanunu ile, Öğr. Gör. Sami Dural udu ile ve Arş. Gör. Semih Özdemir kemanı ile bir dinleti icra etmişlerdir.