Prof. Dr. Safa Yeprem Üniversitemize Misafir Oldu

30.11.2017

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Türk Mûsikîsi Bölümü 2017-2018 Akademik yılı içerisindeki üçüncü etkinliğini Prof. Dr. Safa Yeprem ile gerçekleştirdi. “Enstrüman Eğitiminde Modal Açılımlar ve Doğaçlamaya Giriş: Telli Enstrümanlar Örneği”  adıyla 22 Kasım 2017 Cevizli Yerleşkesi Konferans Salonu’nda saat 15.00’de gerçekleşen etkinlikte Yeprem, öğrenciler ve katılımcılar ile enstrüman eğitiminde doğaçlama yöntemleri konusunda uygulamalı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Müzik eğitimine 1983’ te başlayan Yeprem; klasik, akustik, elektro ve bas gitar çalışmaları yaptıktan sonra 1991’de Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü’ ne girdi. Klasik gitarın yanı sıra Flamenko ve Latin Amerika tarzı gitar müzikleri üzerinde de çalışmalar yaptı. Gitar ve oda müziği için kompozisyon ve düzenleme çalışmaları yaptı. “Flamenko Stilleri ve Gitar Eğitiminde Kullanılabilirliği” başlıklı teziyle 1998’de yüksek lisans programını tamamladı. “Türk Câmi Mûsikîsi ile Mukayeseli Olarak İstanbul Gayr-i Müslimlerinde Mâbed Mûsikîsi” isimli tezi ile 2004 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü “İlahiyat” anabilim dalı, “İslam Tarihi ve Sanatları” bilim dalında doktora eğitimini tamamladı. Yurt içinde ve yurt dışında birçok konser verdi, çeşitli bilimsel ve sanatsal etkinliklerde görev aldı. Lisansüstü tezlerinin birleşiminden ve özel kompozisyon çalışmalarından oluşan “Flamenko Sanatı ve Gitar” isimli bir araştırma hazırladı. Bu araştırma ile Flamenko Sanatının yapısından yola çıkarak temel gitar eğitimine yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedeflemiştir.  “Klasik Gitar için Halk Şarkıları” isimli repertuar kitabı, “Klasik Gitar için Kompozisyonlar” isimli eseri, “Klasik Gitar İçin İlahiler” isimli kitabı, “Gitarda Modal Açılımlar ve Akor Yapıları” adlı kitapları mevcut olan Yeprem, Eylül 2013’te Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi “Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalı” nda “Profesör” ünvanı aldı. Halen akademik çalışmalarına Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalı’nda devam etmektedir.