Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğrencilerimizden Büyük Başarı

14.03.2018

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşan Team WhyNot takımı, NASA tarafından düzenlenen CanSat model uydu yarışmasında uluslararası 98 takım arasında 22. sırayı alarak, Haziran ayında Teksas'ta düzenlenecek final etabına katılıp Üniversitemizi temsil etme hakkı kazandı.

Temel mühendislik bilgisini en iyi şekilde birbiriyle çalışır vaziyette kullanmaya dayalı olarak ve bunu en iyi şekilde gerçekleştirecek katılımcılara ev sahipliği yapmayı hedefleyen CanSat Competition, Amerikan Uzay Kurumu (AAS) ile Amerikan Uçak ve Uzay Enstitüsü’ nün (AIAA) düzenlediği ve NASA’nın desteklediği geleneksel bir tasarla-yap-fırlat modeli öğrenci yarışmasıdır.

Gerçekleştirilen model uydu yarışması üniversite takımlarına, yarışma komitelerinin belirlediği kurallar çerçevesinde, 2 dönem içerisinde bir model uydu sistemi yapmalarını zorunlu kılarken, komitenin belirlediği kurallar ve buna bağlı olarak da her sene tasarımlar ve çözümler değişmesi gerekmektedir.

Bu doğrultuda konu hakkında görüşlerini belirten Team WhyNot Ekip Lideri Öğrencimiz Gökhan Güven; “CanSat 2018 yarışmasında bu yıl 650-725 metre arasında yüksekliğe ulaşması hedeflenen roket, belirtilen yüksekliğe ulaştıktan sonra tarafımızca tasarlanan modülü serbest bırakacaktır. Serbest bırakılan modül ısıya karşı kendini korumak için ısı kalkanlarını aktif edecek ve modül belirli bir irtifa kaybettiğinde ısı kalkanı modülden ayrılacak ve modül paraşüt ile inişini sürdürecektir. Modül, bırakıldığı andan yere iniş anına kadar olan tüm süreçte sıcaklık, basınç, konum gibi verileri kontrol merkezine ulaştırırken, aynı zamanda inişe geçen roket içerisinde hassas bir yükü temsil için bulunan çiğ tavuk yumurtasının sağlam bir şekilde aşağı inmesinin sağlanması gerekmektedir.” dedi.

Öğrencilerimizi bu önemli başarılarından dolayı tebrik eder, gayretli çalışmalarının devamını dileriz.