“Hastane Arkadaşım Olur musun?” Projesi Gönüllülerinden Rektörümüze Ziyaret

02.10.2017

Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon birimimizce desteklenen, S-GAP-2017-971 numaralı proje bundan bir yıl önce başladı ve Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümünden Doç Dr. Yeşim Güleç Aslan ve Arş. Gör. Ayşe Büşra Subaşı Yurtçu koordinatörlüğünde yürütüldü. “Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere ve Ailelerine Yönelik Bir Gönüllülük Çalışmasının Sürecinin ve Etkilerinin İncelenmesi: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Örneği (Hastane Arkadaşım Olur musun?)” adlı projede, Üniversitemizin Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinden öğrencilerimiz bir yıl boyunca gönüllü çalışarak Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanılı çocuklara ve ailelerine hastane tedavi ve eğitim süreçlerinde destek verdi.

Gönüllülerimiz; OSB tanılı çocukların ailelerine onların ihtiyaçları doğrultusunda, sağlık kurumundan randevu almak, sağlık kurumundaki resmi işlerin yürütülmesinde destek sunmak, hastaneye gidip gelme sürecinde aileye ve çocuğa eşlik etmek, hastaneye ulaşım sağlamak için belediyeden araç istemek, randevu zamanını beklerken çocukla birlikte vakit geçirmek, hastanedeki sağlık çalışanlarına çocuğun durumu ve otizm hakkında kısa bilgi vermek, iğne vurulması, narkozlu EEG çekimi gibi tıbbi işlemlerde sağlık çalışanlarının yönlendirmesiyle destek sunmak ve aile doktorla görüşürken çocukla ilgilenmek gibi konularda çalıştılar.

Gönüllüler ayrıca OSB hakkındaki temel bilgileri ve OSB tanılı birey ve ailelerin hastane ile ilgili süreçlerini kolaylaştırıcı temel ipuçlarını içeren iki broşür hazırladı. Bu broşürler 2017 yılının Nisan ayından itibaren ilgili kurumlara (hastane, okul, vb.) ve kişilere (aile, öğretmen, vb.) ücretsiz olarak dağıtıldı. Ayrıca Otizm Farkındalık Ayı kapsamında çeşitli farkındalık etkinlikleri gerçekleştirildi.

Projenin sonunda, 29 Eylül Cuma günü Üniversitemizin Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinden projede gönüllü hizmet veren öğrencilerimiz, Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman’ı makamında ziyaret etti. Rektörümüzün elinden teşekkür ve katılım belgelerini alan öğrencilerimiz Rektörümüzle hatıra fotoğrafları çektirdi.

Gönüllü ekibimizin üyeleri, öğrencilerimiz Esra Dilbaz, Tuğçe Narman, Merve Bartan, Ezgi Aslan, Büşranur Malkoç, Sakine Koyuncu, Tuba Handemir, Sevilay Aksu ve Bahar Erkaplan’dan oluşuyordu.

Koordinatör hocalarımızı ve gönüllü öğrencilerimizi bu başarılı sosyal projedeki emekleri için kutlar ve başarılarının devamını dileriz.