FIMA ile “Uluslararası Afrika Sağlık Kongresi”ni Gerçekleştirdik

25.07.2017

T.C. Sağlık Bakanlığı, Dünya Müslüman Tıp Birlikleri Federasyonu (FIMA), Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı ile Üniversitemiz işbirliğinde 20-21 Temmuz 2017 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen “Afrika Sağlık Kongresi” büyük başarıyla tamamlandı. Kongre öncesinde 3. kez İstanbul’da toplanan FIMA Genel Kurulu’nda Rektörümüz, FIMA’nın yeni dönem başkanı seçildi. Afrika kıtasının sorunlarına çözümlerin arandığı “Afrika Sağlık Kongresi”ne Afrika'dan hükümet yetkilileri, kanaat önderleri, sağlık politikası oluşturucuları, lobi grupları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve akademisyenlerin de aralarında bulunduğu 500'ü aşkın yabancı davetli katıldı.

Onursal başkanlığını Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ ile Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman’ın yürüttüğü uluslararası kongrenin Bilim Kurulu’nda da yine Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fahri Ovalı, Tıp Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Mustafa Samastı, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Kavas ve Tıp Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Orhan Alimoğlu, Prof. Dr. Handan Ankaralı, Prof. Dr. Seyit Ankaralı ve Prof. Dr. Mahmut Gümüş yer aldı.

Karaman: “Afrika kıtasında her yıl susuzluk ve yetersiz beslenmeden 15 milyon çocuk, açlıktan ise 7 milyon insan hayatını kaybediyor.”

Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Kongrenin açılış konuşmasında FIMA başkanı olarak tüm konuklara hoş geldiniz dedikten sonra, dünyada büyüme ve lüks tüketimin sürekli artmasına rağmen Afrika’da açlığın arttığını belirterek, “Bu insanlar 46 yaşına kadar yaşamak istiyor, fakat ne acıdır ki 5 yaşına gelmeden her yıl 15 milyonu hayatını kaybediyor. Modern dünya buna seyirci kalmamalı. Afrika’nın yeryüzünde kapsadığı alandan çok daha büyük oranda, insanların vicdanlarında yer tutması gerekiyor. İnanıyoruz ki kıtanın tamamına yönelik, insanlığın en azından ortak bir akıl, vizyon, strateji ve en önemlisi ortak bir vicdani hassasiyet benimsemesi mümkündür” dedi.

FIMA’nın ve Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfının faaliyetleri hakkında da bilgi veren Rektörümüz, Türkiye’nin Afrika’yla olan ilişkilerinin konjonktüre bağlı değil, istikrar sağlayıcı ve sürdürülebilir bir çerçeveye oturtulması amacıyla düzenlenen “Afrika’da Sağlık Kongresi”nin coğrafyamız ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi.

Rektörümüzün konuşma metninin tamamı için lütfen buraya tıklayın.

“15 Temmuz bir kahramanlık hikâyesi ve dünyaya örnektir”

FIMA'dan Dr. Tanveer'ul Hasan Zubairi FIMA'yı tanıtarak dünya çapındaki faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Daha sonra Afrika ülkelerinin Sağlık Bakanlıkları ve önemli sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri kürsüye gelerek Afrika'daki sağlık hizmetlerinin durumunu ve Türkiye'nin kendi ülkelerine sağlık alanındaki katkılarını anlattı. Aralarında Somali Cumhuriyeti Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Fawziya Abikar Nur,  Sudan Sağlık Bakanı Bahar İdriss Abu Garda, Uganda Sağlık Bakanı Sarah Achieng Opendi ve Afrika Sağlık Birliği'nden Amira Mohammed Al-Fadıl'ın yer aldığı Afrikalı yetkilileri konuşmalarında 15 Temmuz’u da unutmayarak Türk halkının sokaklara inerek demokrasisine sahip çıkmasını bir kahramanlık hikâyesi ve dünyaya örnek şeklinde nitelendirdiler.

Öğütken: “Daha sağlıklı bir dünya için Afrika ülkeleri ile el ele vermek istiyoruz.”

Afrikalı yetkililerin konuşmalarının ardından açılış konuşması için kürsüye gelen, T.C. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken, konuşmasında son dönemde Türkiye'de sağlık alanındaki gelişmeler hakkında bilgi vererek bu alanda büyük başarıya imza attığımızı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün ülkemiz için 2025 yılında öngördüğü çeşitli sağlık göstergelerine yönelik tahminleri 2007'de yakaladığımızı belirtti. Bu kapsamda Türkiye'de 2002'den sonraki dönemde sağlık tesisleri ve personeli sayısının arttığını ve çok düşük maliyetlerle halkın kaliteli sağlık hizmetlerine erişiminin sağladığını; 20'den fazla ülkeye sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi konusunda destek verdiğimizi ve pek çok farklı ülkede tıbbi ve acil yardım hizmetleri ve eğitimleri vermekte olduğumuzu belirten Bakan Yardımcısı Öğütken, önemli uluslararası sağlık kuruluşları ve bilimsel dergilerde sağlık alanında bir "başarı örneği" olarak kutlanan ülkemizin daha sağlıklı bir dünya için Afrika ülkeleriyle ele ele vererek işbirliği yapmak konusundaki arzusunu ifade etti.

Açılış töreninin ardından 2 gün boyunca toplam 22 oturumda 127 konuşmacı ile Afrika Sağlık Kongresi başarıyla tamamlandı. Kongreye bizzat oturum başkanı veya konuşmacı olarak katılan öğretim üyelerimiz ise yine Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fahri Ovalı, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Kavas ve Tıp Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Orhan Alimoğlu, Prof. Dr. Handan Ankaralı ve Doç. Dr. Ebuzer Aydın oldu.