Engelli Haklarını Konuştuk

17.05.2017

Üniversitemiz ile Sevgi Seli Engelliler Derneği işbirliğiyle düzenlenen “Engelli Hakları ve Sağlıklı Yaşam Sempozyumu” 15 Mayıs Pazartesi günü Güney Yerleşke Konferans Salonumuzda gerçekleşti. Açılış konuşmalarını Sevgi Seli Engelliler Derneği Başkanı Fahri Kol, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Cihan, Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu ve Erzincan Milletvekili Av. Serkan Bayram’ın yaptığı sempozyum, sonrasında 2 oturumla devam etti.

İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşuyla başlayan sempozyumun ilk açılış konuşmasında, Sevgi Seli Engelliler Derneği Başkanı Fahri Kol, engelli haklarını daha iyi anlayabilmemiz ve sağlıklı yaşama dikkat çekmek üzere Engelliler Haftası münasebetiyle pek çok etkinlik düzenlendiğini; ancak Engelliler Haftasının bir bayram değil, engellilerin var olduğu konusunda farkındalık yaratmak için bir vesile olduğunu vurguladı.

İkinci açılış konuşmasında, Türkiye’de toplam nüfusun yaklaşık yüzde 10’una tekabül eden engellilere dönük bir farkındalık oluşturmak adına etkinlikte yer aldıkları için Sevgi Seli Derneği’ne, tüm konuşmacılara ve dinleyicilere teşekkür eden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Cihan, Üniversitemiz hakkında genel bilgiler verdi. Fiziki yapılarımızı engellilere dönük fonksiyonları ihtiva edecek şekilde planlamak ve inşa etmek için Üniversitemizin azami gayret sarf ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Cihan, buna ek olarak sosyal yaşamda engellilerin karşısına çıkabilecek başkaca engellerin ve toplumda sağlıklı olduğunu düşünen bireylerin kafalarındaki önyargıların da ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

İlçe kaymakları olarak icracı kurumlar olduklarını ve en önemli vazifelerden birisinin de erişebilirlik meselesindeki problemlerin ortadan kaldırılması olduğunu belirten Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu,  ülkemizde erişebilirlikte bütün engellerin kaldırılması ile ilgili bir takvim belirlendiğini ifade ederek bu bağlamda yapılan çalışmalara ilişkin bilgi paylaşımında bulundu.

Erzincan Milletvekili Av. Serkan Bayram ise engelli hakları kapsamında TBMM’ce yapılan yasal düzenlemeler hakkında bilgi vererek sempozyumu düzenleyenlere ve tüm katılımcılara teşekkür etti. Yrd. Doç. Dr. Özlem Reşat Yücel’in başkanlığını yaptığı 1. Oturumda, Av. Cemal Donat, Ayhan Metin ve Fahri Kol konuşurken; Yrd. Doç. Dr. Semanur Kumral Özçelik’in başkanlık ettiği 2. Oturuma ise Yrd. Doç. Dr. Yılda Arzu Aba, Eğitim Bilimleri Fakültemizden Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Emine Ayyıldız ve Fzt. Şahin Karpuz konuşmacı olarak katıldı.

Etkinlik oturumlarının sonunda Erzincan Milletvekili Av. Serkan Bayram ve Siyasal Bilgiler Fakültemiz Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden, aynı zamanda sempozyumun da onursal başkanlığını yapan hocamız Prof. Dr. Lütfullah Karaman, etkinliğin sunumunu yapan Arş.Gör. Uzm. Berna Orhan’a ve tüm konuşmacılara teşekkür ederek plaket takdim etti.