Bilim ve Zeka Projesinin Kapanış Programı Üniversitemizde Yapıldı

25.12.2017

İstanbul Medeniyet Üniversitesinin yürütücülüğünü yaptığı İstanbul Kalkınma Ajansı destekli Bilim ve Zeka projesi ile Maltepe ilçesinde 10 okulda, sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı 2550 çocuk Zeka Oyunları ve Bilim Uygulamaları eğitimi aldı. Her bir okulda eğitimlerini devam ettirebilecekleri destek sınıfları kuruldu.

İstanbul Medeniyet Üniversitesinde yapılan “Bilim ve Zeka“ projesinin kapanış toplantısına Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çiçekler, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Can, , İSTKA Genel Sekreteri Özgül Özkan, Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Faik Kaptan ve proje kapsamındaki okulların öğretmen ve müdürleri ile eğitim alan öğrenciler ve veliler katıldı.

Maltepe ilçesinde, Zümrütevler ve Gülensu mahallerinde 10 okulda toplam 2550 öğrenciye Bilim ve Zeka Oyunları Uygulamaları Eğitimi verilerek her okula bir destek sınıfı kurulan proje kapsamında öğrencilere 20 kişilik sınıflarda, her öğrenci için toplam 320 dakikalık eğitimler verildi.

Program, proje filminin sunumu ile başladı.

Proje koordinatörü Doç. Dr. Rahmet Savaş yaptığı konuşmada, “Rektörümüz Prof. Dr. İhsan Karaman hocamızın “özel yetenekliler” ile ilgili bir proje yapma arzusu ile başlayan projenin planlanma ve geliştirme süreci, pek çok kurum ve alanında uzman kişilerle görüşülerek tamamlandı. Hepimiz hayatımızın bir kısmında, çok zeki ve yetenekli olduğu halde,  içinde bulunduğu şartlardan dolayı zamanla bu yeteneğini kaybeden çocuklar görmüş ya da duymuşuzdur. Bununla beraber,  çocukluk çağları imkansızlık ile geçen ve fakat karşılaştığı fırsatları değerlendirip, çalışarak şu an alanında çok başarılı uzman kimseler de tanımışızdır. Ben de, projenin geliştirilmesi sürecinde böyle bir kişi ile tanışma ve proje ile alakalı görüşme fırsatı buldum. O zaman, bu projenin sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı ailelerin çocukları üzerinde uygulanarak, yeteneklerini keşfedip, geliştirmek amacıyla yapılmasına karar verdik.” dedi.

Konuşmasına aşağıdaki cümleler ile devam eden, Savaş, “Projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacı ile, her destek sınıfı için bilim, zeka ve sosyal beceri alanında 3 öğretmene eğitim verilmiş ve bu 3 farklı alanda 1 yıllık müfredat hazırlanmıştır. Eğitim alan öğretmenlerimizin, elde ettikleri bilgi ve beceriyi kendi okullarındaki diğer öğretmenlere aktarmış olmaları da, bizi mutlu eden başka bir gelişmedir.” kelimeleriyle sözlerini sonlandırdı.

Proje Danışmanı olan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Can konuşmasında, “Öğrencilere bilimin gündelik yaşantımızda ne kadar yer aldığını eğlenerek öğretmenin önemini bu projenin çıktıları arasında sayabiliriz. Öğrencilerimizin yeteneklerinin geliştirilmesi için sistemli ve düzenli bir eğitime ihtiyaçları vardır.  Kurmuş olduğumuz destek sınıfları öğrencilere, yıl içerisinde öğrenilen bilgilerin uygulamalarını yapabilme imkanı sunacak ve eğitimi daha da eğlenceli hale getirecektir.” sözlerine yer verdi.

Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Faik Kaptan ise yaptığı konuşmada “eğitimde netice almak çocuklarımızın ilgi ve dikkatlerini toplamakla mümkündür. Çünkü çocuklar özellikle bu yaşlarda oynamaya meyillidirler. İşte bu proje büyük ölçüde bunu dikkate alan, çocuklarımızı akıl ve zeka oyunları ile eğlendirirken eğiten bir projedir. Bunun için gerçekten önemli bir proje olduğunu düşünüyorum” dedi.

Proje destekçisi İstanbul Kalkınma Ajansı’nın Genel Sekreteri Özgül Özkan,    yaptığı konuşmada “Eğitim konusu günümüzde artık ekonomik ve sosyal kalkınmanın anahtarı konumundadır. Nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ancak nitelikli eğitim ile mümkündür. Daha iyi bir gelecek için çocuklarımızın eğitim hayatının desteklenmesi büyük önem arz etmektedir” dedi ve “çocukların kapasitelerine uygun eğitim almaları için Bilim ve Zeka projesini desteklemiş bulunuyoruz ve bu projeyle toplumsal fayda yaratacak bireylerin yetişmesini diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Son olarak programın ev sahibi İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa ÇİÇEKLER, projenin, çocukların fen bilimlerinde deneyimleyerek öğrenmesinin, bu alanlara önyargıyı kaldırarak, bilimle objektif bakış açısına sahip olacaklarını belirterek “Çocukların tüm bu bilgileri yalnızca kağıt üzerinde öğrenmek yerine üniversite çağına gelene kadar deneyimleyerek öğrenmelerini çok değerli buluyorum.” dedi.

Program, proje kapsamında görev alan kişilere yapılan plaket ve teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi.