Arjantin Eski Devlet Başkanı Duhalde Üniversitemizdeydi

06.07.2017

2001 ile 2003 yılları arasında Arjantin devlet başkanlığı yapan Eduardo Alberto Duhalde, 5 Temmuz Çarşamba günü üniversitemize konuk oldu. 2003 yılında Güney Ortak Pazarı (MERCOSUR) daimi temsilciliğine getirilen ve aynı zamanda Güney Amerika Birliği kurucularından olan Duhalde, Üniversitemizde “MERCOSUR: Bölgesel ve Bölge Dışı Ülkelerle İlişkileri” konulu bir konferans verdi. Konferansta, üyeleri arasında serbest ticaret, gümrük birliği ve ortak pazar hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla oluşturulan MERCOSUR pek çok yönü ile ele alındı.

Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman ve Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mustafa Çiçekler, Prof. Dr. Ahmet Cihan ve Prof. Dr. Fahri Ovalı’nın da katıldıkları etkinlikte, Siyasal Bilgiler Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kavas, Duhalde’ye ve konuklara hoş geldiniz diyerek etkinliğin organizasyon sürecine ilişkin kısaca bilgi verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman ise açılış konuşmasında Eduardo Alberto Duhalde’yi ve katılımcıları selamlayarak hayat hikâyesinde siyasetçilik, avukatlık, valilik ve devlet başkanlığı gibi çok önemli ve değerli tecrübeler olan ve “emeklilik” döneminde ülke ve bölgesindeki bazı önemli kuruluşların kökleşmesinde önemli roller oynayan bir devlet adamını Üniversitemizde ağırlamaktan dolayı mutlu ve gururlu olduklarını dile getirdi. Bu konferansın bizler için uzak ve farklı bir coğrafyayı tanıma ve bu bölgeyle nasıl işbirliği yapabileceğimizi öğrenme fırsatı olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Karaman, etkinliği düzenlemek için gayret sarf eden tüm diplomatlara ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Kavas’a teşekkür etti.

Konuşmasına, “Çok uzak bir yerden geliyorum… Buraya sizlere öğretmeye değil, sizlerden öğrenmeye geldim.” sözleriyle başlayan E. Alberto Duhalde, ülkemizi her gelişinde daha da gelişmiş gördüğünü ve kalkınmışlığımızın yanında halkımızın saygı ve misafirperverlik gibi çok değerli sosyal özellikleri olduğunu vurguladı. Konuşmasında Güney Amerika bölgesi ve bölge ülkeleri hakkında dinleyicileri bilgilendiren Duhalde, bölgenin kaynaklar açısından çok zengin olmasına rağmen başka ülkelere ekonomik bağımlılık gibi ciddi bir sorunu olduğunu ve bu sorunun her geçen gün daha da ciddi bir hal aldığını belirtti. “Ticaret ve endüstride henüz fazla gelişememiş olan Güney Amerika’yı tanımanıza çok ihtiyaç var” diyen Duhalde, daha önce Atlantik ülkeleriyle ekonomik işbirliği amaçlı yoğun görüşmeler yaptığını; şimdi de Türkiye ile endüstri için bir pakt kurma arayışında olduklarını açıkladı. Kısaca “Güney Amerika Ortak Pazarı” diyebileceğimiz MERCOSUR’u 4 Güney Amerika ülkesiyle kurduklarını, daha sonra 2004’te bu sayının 12’ye çıktığını aktaran Duhalde, ülkesi Arjantin ile Türkiye arasındaki ilişkilerin artması dileğinde bulunarak bunu için yapılabileceklerden bahsetti.

Konferans sonunda dinleyicilerin yoğun sorularına cevap veren Duhalde’ye daha sonra Rektörümüz Prof. Dr. Karaman plaket takdim etti.