4. İLEM Uluslararası Yaz Akademisi’nin Açılış Konferansı Üniversitemizde Yapıldı

04.07.2017

İlmi Etüdler Derneği (İLEM) ve T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ortaklığında düzenlenen 4. İLEM Uluslararası Yaz Akademisi’nin Açılış Konferansı, Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Programa İslam ülkeleri başta olmak üzere farklı coğrafya ve ülkelerden lisans ve lisansüstü seviyede eğitim gören yaklaşık 50 öğrenci katıldı.

3 Temmuz’da Güney Yerleşkemizde düzenlenen açılış programı açılış konuşmalarıyla başladı. İlk olarak sahneye gelen İLEM Başkanı Süleyman Güder, katılımcıları selamlayarak programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve ev sahipliği yapan Üniversitemize teşekkür ettikten sonra, Derneğin faaliyetleri ve son 4 yıldır düzenlenen Yaz Akademisi programının amaçları hakkında dinleyenleri kısaca bilgilendirdi. Ardından kürsüye gelen Mavera Vakfı Başkanı Mehmet Koca ise Vakfın bu programa katılan öğrencilere İstanbul’da ev sahipliği yaptığını belirterek program katılımcılarına ve düzenleyen herkese teşekkür etti.

Son açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman, böylesine önemli bir bilimsel faaliyete ev sahipliği yapmaktan dolayı gururlu olduklarını belirtti. Üniversitemizin araştırma ve medeniyet odaklı olma niteliğinin altını çizen Rektörümüz, hem İslam medeniyetine hem de tüm insanlığa fayda sağlayacak ilim ve irfanın gelişmesine katkı sağlayan böyle faaliyetleri düzenlemeyi veya bunlara destek olmayı çok önemsediklerini belirtti. Bu tür bilimsel faaliyetlerin bilginin gücüyle İslam medeniyetinin ilerlemesine büyük katkısı olduğunun vurgulayan Prof. Dr. Karaman, programın verimli geçmesini dileyerek katılan tüm akademisyen ve öğrencilere ve programı organize eden tüm kurumlara teşekkür etti. Rektörümüzün konuşmasıyla 2017 yılı İLEM Uluslararası Yaz Akademisi resmen başlamış oldu.

Programın açılış konferansını Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, “İlke, Resim ve Dizge: İslâm Temeddününde Felsefe-Bilim İnşalarının Yapısal Çözümlenmesine Bir Giriş” temasıyla verdi. Prof. Dr. Fazlıoğlu konferansında felsefi sistemlerin temel unsurlarını ele alarak özellikle “İslami” sıfatıyla nitelendirilen sistemler üzerinde durdu. Bir sistemin “İslami” sıfatıyla nitelendirilmesi için hangi unsurlara sahip olması gerektiğini irdeleyen Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, hem İslami olan ve olmayan sistemler arasında, hem de farklı dönem ve coğrafyalarda gelişen farklı İslami sistemler arasında bazı farklılıklar olsa da, bunların bazı ortak özellikleri olduğunu belirtti. Her medeniyetin bir dünya görüşü ya da Weltanschauung ortaya koyduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fazlıoğlu, bazı medeniyetlerde birden çok dünya görüşü de olabileceğini ve İslam’ın bir din olmasının yanı sıra, aynı zamanda bir dünya görüşü veya hayat görüşü olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

3-9 Temmuz tarihleri arasında “İslam Dünyasında İlmin İhyası: Metodolojik Yaklaşımlar”  temasıyla 6 gün boyunca devam edecek 4. İLEM Uluslararası Yaz Akademisi’nde, Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden seçkin akademisyenler; İslam siyaseti, iktisadı ve felsefesi ile İslam toplumunun yeniden inşası gibi konuları ele alacak.

İLEM 2017 Yaz Akademisi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.