Sosyoloji Bölümü’nün Açılış Dersini Mehmet Genç Veriyor!

21.09.2017

Yumuşak güç, uluslararası ilişkilerde kültürün ve iletişimin önemine işaret eden bir kavram olarak son yıllarda öne çıktı. Askerî, siyasi ve ekonomik müdahale içeren kaba kuvvetin aksine yumuşak güç eğitim, kültür, sanat ve diplomasi yoluyla başka toplumları ikna etmeyi amaçlıyor. Peki Osmanlı sisteminde yumuşak gücün yeri neydi? Genellikle askerî başarılarla öne çıkan Osmanlı idaresi, hangi sosyo-kültürel kurumlar ve yöntemler yoluyla içeride ve dışarıda sistemi sürdürüyordu?

2017-2018 yılında ilk öğrencilerini kabul eden Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümümüzün açılış dersinde ünlü Osmanlı iktisat tarihçisi Mehmet Genç bu sorulara cevap arayacak. Açılış dersi, 21 Eylül Perşembe günü saat 14:00'te Güney Yerleşke Konferans Salonumuzda gerçekleşecek. Tüm akademik ve idari personelimizi ve öğrencilerimizi bekliyoruz.

Mehmet Genç Kimdir?

Mehmet Genç 1934 yılında Artvin’de doğdu. 1958’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. 1960’da girdiği İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Türk İktisat Tarihi Enstitüsü'nde Ömer Lütfi Barkan'ın yanında asistan olarak çalıştı. Osmanlı arşivlerinde uzun yıllara dayanan araştırmalar yaptı. Osmanlı iktisat tarihinde otorite kabul edilen Mehmet Genç’in Osmanlı İmparatorluğu’nda Devlet ve Ekonomi adlı kitabı alanın temel kaynağıdır.