Engelliler İçin Erişilebilirlik Semineri

02.11.2017

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü organizasyonuyla, Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen “Engelliler için Bilişim Erişilebilirliği” programı kapsamında, 2 Kasım 2017 Perşembe günü Güney Yerleşkemizdeki Âşık Paşa Konferans Salonunda bir seminer verilecektir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından verilecek olan bu anlamlı seminere tüm personelimiz ve öğrencilerimiz davetlidir.

Engelliler için Bilişim Erişilebilirliği Nedir?

Medeni dünyada üretilen ürün veya hizmetler, ne kadar çok kişinin ihtiyacını görürse, o nispette kıymetli olmaktadır. Evrensel tasarım tam da budur. Yani ürün veya hizmetin mümkünse herkesin faydalanacağı şekilde tasarlanması. Yaşlılar, geçici sakatlık yaşayanlar, hamile veya çocuklu bayanlar ve tabi tüm gruplarıyla engelliler.

Meselâ görme engelliler, ekranı göremeseler bile, bilgisayar kullanabilmektedirler. Bunun için özel bir klavye ve fareye ihtiyaç duymayıp ekran okuyucu programlardan yararlanmaktadırlar. Bunun olabilmesi, yazılan programların ekran okuyucu programların da yararlanabileceği donanımda yazılıp yazılmamasına bağlıdır. Ne var ki, her program bu özelliklere sahip değildir.

İşitme engelliler, her ne kadar görebilseler de tahmin edilenin aksine, okuduklarının önemli bir kısmını anlayamamaktadırlar. Web sitelerine, mobil uygulamalara veya diğer yazılımlara eklenen ses veya video kayıtlarını anlamaları, işaret dili tercümesi yapılmadığı taktirde mümkün olamamaktadır.

Bilgi teknolojilerine erişimi kapsayan bilişim erişilebilirliği kavramı çeşitli engel gruplarına ait kimselerin yaşamını geniş ölçüde etkilemektedir. Günümüzde pek çok mal ve hizmet İnternet üzerinden sunulmakta ve bu kimseler engel durumuna bağlı olarak bu olanaklardan ya hiç yararlanamamakta veya kısmen yararlanabilmekte, böylece farklı ölçülerde mağduriyet yaşamaktadır.

Bilişim erişilebilirliğinin artan önemi ülkemizin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’da ifadesini bulmuş, gerçekleştirilmesini bir görev olarak düzenlemiştir.

Üniversitelerde yürütülmekte olan farkındalık çalışması başta Mühendislik fakülteleri olmak üzere bilişim teknolojilerini farklı düzeylerde kullanan meslek gruplarının bilişimde erişilebilirliğin önemini kavrayarak, inşa ettikleri web sitelerinde, geliştirdikleri yazılımlarda bu önemli konuyu sürekli göz önünde bulundurmalarının gerekçelerini sunmayı hedeflemektedir.

Bu seminer çalışmasında önce farklı engel grupları için genel anlamda erişilebilirliğin ne olduğu örneklerle sunulmakta, ikinci bölümde web sitelerinin erişilebilir halde ortaya çıkması için nelere dikkat edilmesi gerektiği dikkat çekici örneklerle geniş bir şekilde gösterilmekte, katılımcılarla karşılıklı diyalog çerçevesinde konunun anlaşılması sağlanmaya çalışılmaktadır.